Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Los Angeles je kvůli covidu na pokraji zhroucení: Lidská katastrofa a černá vize expertů

Autor: Darina Jíchová - 
6. ledna 2021
12:10

Kalifornský okres Los Angeles, sídlo mnohých amerických celebrit, je na pokraji zhroucení kvůli koronaviru. Kalifornie je v současné době epicentrem nákazy ve Spojených státech, za posledních 24 hodin zde přibylo více než 37 tisíc nových případů, stoupá i počet úmrtí. Nemocnice i zdravotníci jsou přetížení, na pohotovosti se musí čekat hodiny, ne všichni pacienti budou převezeni do nemocnice, informovala stanice CNN.

Losangeleskou společnost drtí koronavirus způsobující nemoc covid-19, lidé strádají a mnohdy ani nezáleží na tom, zda jsou infikovaní. „Řada nemocnic vyhlásila interní stav nouze, otevíráme tělocvičny, které poslouží jako provizorní nemocnice. Naši zdravotníci jsou psychicky i fyzicky na dně. Tohle je lidská katastrofa,“ zhodnotila situaci losangeleská politička Hilda Solisová.

Jaké případy se do nemocnic nevozí?

Úřady doplnily, že v okrese je hospitalizováno téměř 7900 lidí s covidem-19, 21 procent z nich je na jednotce intenzivní péče. Stav je tak závažný, že posádky sanitek dostaly rozkaz nepřevážet pacienty s minimální šancí na přežití do nemocnice. „Toto rozhodnutí přišlo od okresní lékařské záchranné služby a týká se specifické skupiny pacientů, konkrétně třeba těch, které se po srdeční zástavě nepodařilo oživit,“ vysvětlil viceprezident nemocnice Cedars-Sinai Medical Center Jeffrey Smith.

„U takovýchto pacientů je velmi malá šance na přežití, a to i pokud budou převezeni do nemocnice, v téhle době by byl převoz pravděpodobně zbytečný,“ dodal Smith. Rozhodnutí přišlo od okresní lékařské záchranné agentury (EMS).

„S okamžitou platností platí, že dospělí pacienti, to je od 18 let a starší, kteří mimo nemocnici prodělali srdeční zástavu a nedošlo u nich k obnově spontánní cirkulace krevního oběhu, nebudou převáženi do nemocnice,“ stojí ve vyhlášce. Samozřejmě platí, že posádka sanitky bude pacienta, který nejeví známky dechu a tepu, oživovat nejméně 20 minut.

Převoz jen stabilizovaných pacientů

Pokud se pacienta podaří stabilizovat, může dojít k převozu do nemocnice. Dále nové nařízení ošetřuje použití kyslíku u takovýchto případů. Kvůli koronaviru se zdravotníci potýkají s jeho nedostatkem. Problému nedostatku kyslíku v nemocnicích si je vědom i guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom, který vyčlenil speciální tým, který má situaci vyřešit.

Prvním úkolem tohoto týmu je najít místní, případně státní, společnosti, které by doplnily nemocniční kyslíkové bomby.

Koronavirus v USA: Situace v Kalifornii se zhoršuje, (6.01.2021). Koronavirus v USA: Situace v Kalifornii se zhoršuje, (6.01.2021). | ČTK/AP/Damian Dovarganes

Situaci zhoršily svátky, lidé se setkávali i s přáteli

Spojené státy zůstávají nejhůře postiženou zemí, koronavirem se zde od počátku pandemie nakazilo více než 21 milionů lidí, přes 357 tisíc osob nákaze podlehlo. Zhoršení podle odborníků přinesly vánoční svátky, kdy se Američané i přes varování scházeli nejen s rodinou, ale také s přáteli. Kalifornie je nejlidnatějším státem USA, experti dodali, že je tudíž logické, že je zde nejvíce nakažených.

„S průběhem ledna očekáváme další zhoršení, jedná se o dozvuk novoročních večírků a navracejících se lidí,“ přiznala šéfka losangeleské zdravotní agentury Barbara Ferrerová.

Dlouhé čekání v sanitkách

Smith se v rozhovoru pro CNN vrátil k situaci v losangeleských nemocnicích a vysvětlil, že i když už bude pacient převezen do nemocnice, může se stát, že bude v sanitce hodiny čekat na příjem. „Je to z důvodu toho, že v nemocnici nejsou pokoje ani lůžka. V tomto případě se snažíme pacienty distribuovat do dalších nemocnic, kde volno je,“ řekl Smith. Zdůraznil, že během čekací doby se o pacienty starají posádky sanitek.

„Někdy stojíme před pohotovostí dvě, někdy až čtyři hodiny. Pak dostaneme příkaz odvézt pacienta jinam, někdy ta cesta zabere až další tři hodiny,“ sdělil stanici KCAL záchranář Jimmy Webb. „Žádáme lidi, aby sanitku volali jen v tom nejnutnějším případu,“ vyzval lékař Marc Ekstein. Také on varoval, že se situace nejen v Los Angeles, ale v celé Kalifornii může během následujících šesti týdnů ještě zhoršit.

Koronavirus a slavní

Los Angeles je mimo jiné i domovem celé řady celebrit, stejně tak je město stejnojmenného okresu spojeno s udílením hudebních cen Grammy. To bylo letos kvůli zhoršující se situaci v Kalifornii přesunuto na březen 2021. Koronavirus se nevyhýbá ani slavným, na jednotce intenzivní péče v nemocnici Cedars-Sinai Medical Center leží moderátor Larry King (87). V nemocnici je i slavný raper Dr. Dre, ne však s koronavirem, umělec prodělal mozkovou mrtvici.

Losangeleská reportérka stanice CNN Stephanie Elamová se snaží jít příkladem a nechala se oočkovat vakcínou proti koronaviru. Vyzvala další Afroameričany, aby se nechali očkovat a nevěřili dezinformacím, které se o vakcíně šíří na internetu. Některé celebrity jako například bonviván Prince Fred opustily své domovy v Los Angeles a přesídlily jinam, například do Miami.

Video  Blatný o očkování Čechů: Jsme připraveni dobře. A zdraví mladí lidé si na vakcínu počkají nejspíše do léta 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

jonn ( 6. ledna 2021 16:28 )

Debil Landa ví houbelec hlavně ,že rypákuje aby se zviditelnil .Hňup.

verasum ( 6. ledna 2021 16:19 )

Pošlete tam Landu ten vám to vysvětlí magor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa