Technologie deepfake, kdy se za pomoci počítačové umělé inteligence zamění obličeje, není podle Orsavy nikterak stará. Zhruba tři roky zpět se s ní začalo experimentovat a neustále se zlepšuje. Na základě databáze fotografií nebo videí dokáže umělá inteligence vytvořit falešné video kohokoliv. A kde se takto stvořená díla nejčastěji užívají? 

„Já bych skoro řekl, že deepfake se z 96 procent využívá v pornografii,“ prozradil Michal Orsava. Že by ale intimní videozáznam s údajnou Andreou Verešovou měl být deepfake, odmítl: „Kvůli tomu, že tam ty podmínky byly tak složité, že před obličejem byly vlasy, které ta technologie nemůže úplně dobře nahradit nebo nemůže překrýt tím novým obličejem. Tak kvůli tomuhle si myslím, že nešlo o deepfake, ale o reálné video. Protože by to byly asi nejtěžší podmínky, které jsem viděl u deepfake videa. Pokud to skutečně deepfake bylo, tak by to byl skutečně masterpiece. Dosavadní pokusy jsou zatím statické. Technologie ještě není tak daleko, abychom zvládli video s chaotickou kamerou a podobně," vyřkl ortel nad uniklým videem.

Kde všude se ještě deepfake využívá, proč se může jednat o bezpečnostní hrozbu a jak zkomplikovala nová technologie práci novinářů, se podívejte v pořadu Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Podcast Blesku - Deepfake Michal Orsava Blesk

Fotogalerie
30 fotografií