Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Máme tady českou mutaci viru,“ šokoval polský ministr. Co přesně tím myslel?

Autor: Darina Jíchová - 
12. ledna 2021
12:18

Polský tisk přinesl zprávu o české variantě koronaviru, která podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho řádí v zemi. Ministr o této nové mutaci informoval na své pondělní tiskové konferenci o epidemiologické situaci v Polsku. Co tím ale přesně myslel, nevysvětlil, uvedl internetový portál Dziennik.pl.

V pondělí večer Niedzielski vystoupil s novými údaji o koronaviru v Polsku, mimo jiné se dotkl tématu nakažlivější mutace, která se na konci roku 2020 objevila na jihu Anglie. „V současné době není možné potvrdit výskyt anglické varianty koronaviru. Jen těžko ale můžeme předpokládat, že se sem nedostala,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

Co je česká mutace?

Niedzielski zároveň naznačil, že výzkum koronaviru a jeho mutací probíhá v Poznani, následně však šokoval. „Máme však potvrzené informace o tzv. české variantě,“ uvedl, detaily ke svému tvrzení nenabídl. Česká mutace se tak dostala do titulku mnoha polských deníků.

„Mohla by to být snaha odvrátit pozornost. Nevím o tom, že by existovalo cokoliv, co by sneslo název česká mutace. Informaci o tom, že by něco takového existovalo, nemám,“ reagoval pro Seznam zprávy Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Mar Raj ( 13. ledna 2021 12:34 )

That is S.N439K "spike" mutation, very present in the Czech Republic. And may have a little effect on vaccine effectiveness. I'm suprised that Jan Kynčl don't know about it.

msml20 ( 12. ledna 2021 23:33 )

S tím s vámi souhlasím .

votomtoje ( 12. ledna 2021 22:37 )

Malý detail, nejsem "ona" a dále s tou čistotou, to že někde v Polsku byly čistější toalety neznamená, že jsou Češi větší cunata než Poláci. Češi mají jeden velký nešvar a sice takové to sebemrskačství, to snad nedělá žádný národ na světě. A ještě jeden poznatek, souvisejí s těmi veřejnými WC, ženy jsou daleko větší čuňata než muži, o tom jsem se přesvědčil už mnohokrát a čím větší nóbl panička tím větší prase!

msml20 ( 12. ledna 2021 22:21 )

Když máte tak špatné vedení a nejste schopná pochopit, že logicky si stěžuji, že tady zdaleka nejsou tak pořádní lidé jak se rádi prezentují, tak nemá smysl s vámi diskutovat.
Obávám se, že ani virus nenaučí nikoho čistotě, maximálně po dobu kdy bude působit. Ale vlastně ani to ne.
Zkrátka buď je někdo pořádný nebo čuně.

votomtoje ( 12. ledna 2021 22:09 )

A to se chlubíte že jste čuně a nebo si stezujete? Je dobře, že přišla tato doba, protože lidí možná začnou více dodržovat hygienu a ne se chovat jako prasata!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa