Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svět děsí brazilská mutace koronaviru. Je ještě nakažlivější, Britové udělali rázný krok

Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2021
19:55

Koncem roku 2020 svět vyděsily zprávy o mutacích koronaviru, konkrétně o anglické a jihoafrické variantě viru. Vědci uklidňovali společnost tím, že mutace takových virů jsou normální, ujišťovali také, že schválené vakcíny by proti variantám měly být účinné. Nyní se objevila další a ještě nakažlivější mutace, a to v Brazílii. Varianta podle vědců vypadá podobně jako ta z anglického Kentu a Jihoafrické republiky, podle nich je více infekční a bude se rychle šířit, uvedl list Daily Mail. Británie kvůli ní od pátku zakáže příjezdy ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska.

Mutace byla identifikována minulý týden v Tokiu, jejím zdrojem byli čtyři nakažení lidé, kteří do Japonska přicestovali z Jižní Ameriky. Podle odborníků je tato varianta velmi podobná té jihoafrické, u které došlo ke změně proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Dodali, že brazilská verze bude zřejmě ještě nakažlivější, ale domnívají se, že nebude víc smrtící.

Vědci však zdůraznili, že pokud se tato vysoce infekční mutace začne šířit, může dojít k nárůstu obětí. „Tato varianta byla identifikována, když byly sekvencovány vzorky od čtyř cestujících z Brazílie na letišti v Tokiu,“ uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). „Společně s našimi regionálními laboratořemi v Japonsku a Brazílii pracujeme na vyhodnocování důležitosti tohoto objevu,“ dodala WHO.  

WHO: Preventivní opatření fungují i proti mutacím

Experti z WHO upřesnili, že zatím zjišťují infekčnost a závažnost nové varianty, rovněž testují její dopad na známou léčbu a diagnostiku koronaviru či její reakci na vakcíny. „Zavedená preventivní opatření jako nošení roušky, mytí rukou, sociální distancování, bezpečné rozestupy, kýchání a kašlání do lokte nebo kapesníku fungují proti všem typům koronaviru,“ doplnili zástupci WHO.

Jihoafrická a brazilská mutace děsí veřejnost, zatím se totiž neví, zda proti nim budou efektivní dosud schválené vakcíny. Nicméně obě varianty se nyní vyskytují jen ojediněle, vědci rovněž připomněli, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by proti nim měly vakcíny ztratit na efektivitě. Brazilská mutace se podle expertů poprvé objevila v říjnu 2020 na pobřeží lidnatého Ria de Jainera.

Zprvu se jednalo jen o izolované případy, pak jich ale začalo přibývat. Vědci z Federální univerzity v Riu de Janeiru vyzvali k „podrobnému genomickému sledování“. Detailní výzkum požaduje také Národní institut infekčních nemocí v Japonsku (NIID). „Další zkoumání je nutné k vyhodnocení infekčnosti, patogenity a účinnosti vakcíny,“ uvádí NIID.

Johnson je mutací velmi znepokojen

Do Británie budou moci přicestovat pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt, pro ně však bude platit povinnost uchýlit se po svém příjezdu na deset dní do izolace, oznámil ministr dopravy Grant Shapps.

Zákaz bude platit od pátku čtyř hodin ráno GMT (pět hodin SEČ) a bude se vztahovat na všechny, kdo v posledních deseti dnech pobývali v Argentině, Bolívii, Brazílii, Chile, Kolumbii, Ekvádoru, Francouzské Guyaně, Panamě, Paraguayi, Peru, Surinamu, Uruguayi, Venezuele nebo na Kapverdách. Shapps uvedl, že k těmto zemím bylo přidáno také Portugalsko kvůli tomu, že má dobré dopravní spojení s Brazílií. Pro portugalské silniční přepravce dovážející nezbytné potřeby však bude platit výjimka, upřesnila agentura AFP.

Britský premiér Boris Johnson ve středu uvedl, že brazilská varianta koronaviru ho „velmi znepokojuje“. Jiná nová, potenciálně nakažlivější, mutace viru SARS-CoV-2 se již dříve objevila i v Británii. Mnoho států Střední a Jižní Ameriky tedy příjezdy z Británie omezilo.

Mutace versus vakcína

Experti výskyt mutací berou jako varovný signál toho, že se koronavirus vyvíjí a že některé jeho evoluce mohou pozměnit to, jak se virus chová. „Objev variant by pro nás všechny mělo být důrazné upozornění, měli bychom zapracovat na zamezení šíření viru,“ uvedl virolog z jihoafrického Durbanu Tulio de Oliveira. „Je zřejmé, že pokud necháme virus, aby se šířil, ukáže nám svou vlastnost nás přechytračit, stát se nakažlivějším a odolnějším vůči protilátkám,“ doplnil specialista.

Podle mnohých vědců včetně Francoise Ballouxe, ředitele genetického institutu na anglické univerzitě University College London, je nepravděpodobné, že by jihoafrická mutace a její brazilská odnož byly tak odlišné od základních podob koronaviru, aby „překonaly ochranu, kterou člověku poskytne vakcína“.

Balloux není sám, také Vincent Enouf z pařížského Pasteurova ústava prohlásil, že vakcíny jsou efektivní i proti mutacím. „I kdyby došlo ke snížení účinnosti očkovacích látek, vakcína by stejně do jisté míry dokázala neutralizovat virus,“ vysvětlil pro agentury AFP. Stejného názoru je rovněž imunolog Rino Rappuoli z farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline. Všichni vědci ale vyzvali k urychlenému vývoji dalších vakcín.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa