Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kouření marihuany také škodí, ale méně než tabák. Jaké látky „tráva“ uvolňuje do plic?

Autor: mav, Boston Globe - 
21. ledna 2021
21:05

Naftalen, akrylamid, akrylonitril… stopy ošklivě znějících chemikálií našli výzkumníci v organismech kuřáků marihuany. Horší dopad však v tomto ohledu mají obyčejné cigarety, píše deník Boston Globe.

Kouření marihuany zvýší hladiny potenciálně nebezpečných chemikálií v lidském těle méně než tabák, zjistili odborníci amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a přední nemocnice Dana-Farber Cancer Institute spjaté s Harvardskou univerzitou.

Studie, publikovaná v odborném magazínu EClinicalMedicine, se důkladně podívala na krev a moč 245 lidí; 18 % z nich kouřilo jen marihuanu, 20 % jen cigaretu, 24 % obojí.

„Kouření marihuany se pojí se zvýšenou koncentrací některých toxických látek souvisejících s kouřem, včetně močových metabolitů akrylamidu a akrylonitrilu, ale koncentrace byly nižší oproti těm u kouření tabáku,“ vyzkoumali badatelé.

A akrolein (akrylaldehyd), respektive jeho metabolity, se našly jen u těch, kteří kouří i tabák. Látka prudce dráždí plíce a způsobuje slzení, dokonce se za první světové války používal jako chemická zbraň. V případě kouření je řeč o daleko menších koncentracích, pojí se ovšem s kardiovaskulárními chorobami.

Legalizace hulení

V patnácti z padesáti států USA neboli pro každého třetího Američana marihuana je (nebo brzy bude) legální i jen tak pro radost, dá se kupovat v příslušných obchodech. Spolu s prezidentskými (a dalšími) volbami začátkem listopadu proběhla i referenda o marihuaně, rekreační hulení si odhlasovali voliči v Arizoně, Montaně, Jižní Dakotě a New Jersey; Mississippi se stalo 35. státem, kde se smí marihuanou léčit.

Celoamerické průzkumy ukazují, že rekreační využití marihuany podporuje 7 z 10 Američanů a lékařské 9 z 10. Přesto to na federální úrovni drhne. Až začátkem prosince odhlasovala dolní komora federálního Kongresu, 228 hlasy proti 164, alespoň dekriminalizaci – čili se držení stále nepovoluje, ale také už netrestá. To je i postoj nastávajícího prezidenta Bidena. Podle Boston Globe však stejně zákon nemá šanci v Senátu, kde Demokratická strana získala jen nejtěsnější většinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi