Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nákupy na internetu? Víme, jak to udělat, aby byly vaše peníze v bezpečí

19. ledna 2021 | 09:18

On-line nakupování a placení kartou se v poslední době stalo nedílnou součástí našich životů. Je to velmi snadné, ale číhají na nás také rizika.

Občas slyšíte, že se někdo při nakupování na internetu napálil a přišel tak o své peníze. Poradíme vám, jak se chovat on-line bezpečně a na co si dát pozor.

Povolte platby

Většina karet potřebuje v internetovém bankovnictví povolit platby on-line, bez toho vám placení nebude fungovat.

Nastavte limit

Na platební kartě si nastavte bezpečný limit. Pokud si jednou začas koupíte jízdenku na vlak nebo parfém, budou vám stačit 2000 Kč. Jestli nakupujete pravidelně potraviny a vše pro domácnost, nastavte si limit vyšší. Tuto částku můžete kdykoli snížit nebo zvýšit.

Potvrzení platby

Například klienti České spořitelny mohou používat Geroge klíč, který pro potvrzení

nebo ověření platby již nevyužívá SMS mobilního operátora, ale komunikuje přímo s bankou. „Díky tomu už není nutné opisovat potvrzovací kód z telefonu do webového prohlížeče. S George klíčem klient platbu jednoduše potvrdí jediným šestimístným PIN nebo otiskem prstu či skenem obličeje,“ říká Jan Hailich z České spořitelny.

Více zjistíte na: Csas.cz/george-klic

Výběr obchodu

Seriózní e-shop má na svých stránkách uvedeny veškeré zákonné údaje (obchodní jméno, IČ, DIČ, bankovní spojení, telefon, adresu fyzickou i elektronickou, odpovědné osoby…), které jsou ověřitelné. Pokud některou z těchto informací nenajdete, hledejte vybraný produkt raději jinde. Amatérsky působící stránky a špatná čeština mohou být další znaky, které by vás měly varovat. Sledujte také recenze ostatních uživatelů, kteří obchod již vyzkoušeli.

Dvoufaktorové ověření plateb

Veškeré platby kartou na internetu musejí být od nového roku potvrzeny dvoufaktorově. To znamená, že již nestačí opsat údaje z platební karty (to samo o sobě není považováno za bezpečnostní faktor) a vyplnit potvrzovací kód ze SMS (to sice bezpečností faktor je, ale jen jeden). Nově budou muset klienti platbu potvrdit dvěma ze tří možných faktorů:

- faktor „něco mám“ = vlastním telefon s aplikací George klíč

- faktor „něco znám“ = znám svůj šestimístný kód

- faktor „něco jsem“ = přihlašuji se biometricky, tedy pomocí otisku prstu nebo skenu obličeje

Platby v číslech

Jakým způsobem zákazníci platí nejraději?

36 % on-line kartou

28 % na dobírku

25 % bankovním převodem

11 % osobně při převzetí

(ZDROJ: ČSÚ)

Autor: red, komerční prezentace