Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy nacistických pohlavárů: Heydrichovy utěšitelky, Bormannova polygamie, Hesseho nucená svatba

  • Autor: ran,zf - 
    14. 11. 2022
    11:01

    Stály doslova na dosah ruky od nejvyšších pozic na mocenském žebříčku nacistického Německa. Jako manželky a přesvědčené nacistky mnoho let pečovaly o nejmocnější muže kolem Hitlera, rodily jim děti, žárlily a těšily se přízni vůdce. Magda Goebbelsová si vzala svého muže jen proto, aby byla blíže své pravé lásce Hitlerovi, Gerda Bormannová svému vysoce postavenému nacistovi zase s radostí více než tolerovala jeho dlouholetou milenku. Jak to bylo s manželkami a milenkami Hitlerových pohlavárů?

  • 1.Joseph Goebbels - Magda a Lída

    Ministr propagandy nacistického Německa v letech 1933-45 svoji budoucí krásnou ženu Magdu poznal při práci pro nacistickou stranu. Ona ho okouzlila krásou a zápalem pro věc, on jí zase učaroval svým řečnickým uměním. Vzali se dva roky před tím (r. 1931), než se Hitler a spol. chopili moci a než se Goebbels vyhoupl na jednu z nejvyšších pozic ve státě. Zplodili spolu šest dětí, všechny ale Magda po prohrané válce sprovodila ze světa dávkou silných sedativ ve vůdcově bunkru, kam se za ním uchýlila před blížícími se spojeneckými vojsky.

    Sama však unikla spravedlnosti. Zabila se krátce po smrti dětí rozkousnutím kapsle s kyanidem. Její manžel se vzápětí zastřelil. Hitler už byl tou dobou také po smrti. A byl to také Hitler, kdo stál za tím, že se Magda kdysi provdala právě za Goebbelse. Ve skutečnosti totiž její pravou láskou nebeskou byl sám říšský kancléř, který jí beze všeho poradil, ať se vdá za jednoho z jeho nejbližších spolupracovníků (tedy Goebbelse), aby mu mohla být nablízku a v utajení sloužit jejich lásce.

    Protože Hitler nesnesl, aby se kdokoli z jeho hlavních nohsledů rozváděl, zatrhl to jednou i Goebbelsovým. Tehdy u nich právě probíhala manželská krize – Joseph totiž už druhým rokem pálil za slavnou herečkou Lídou Baarovou. Vůdce ale dal rozkaz a ten byl pro jeho okolí svatým slovem. Oba manželé se tedy po jeho zásahu k sobě poslušně vrátili a dál se chovali, alespoň navenek, jako vzorný nacistický pár.

    Goebbels ale ani tak nenechal jedinou sukni na pokoji. Rukou pod šaty zašátral jednou na opeře i režisérce Leně Riefenstahlové, autorce nacistických propagandistických filmů, která se s celou Hitlerovou suitou často stýkala. Magda si po zatrhnutí rozvodu alespoň spravovala chuť tím, že prováděla pro své pobavení drobné kanadské žertíky manželčiným milenkám. Jednou například jedné zavolala, že se s ní Joseph chce sejít na jisté opuštěné křižovatce, a poté, co ji tam nechala hodinu čekat, mu to s velkým potěšením přednesla jako báječnou historku.

    Joseph a Magda Goebbelsovi Joseph a Magda Goebbelsovi | Profimedia.cz

  • 2.Martin Bormann – Gerda a Manja

    Hitlerův osobní tajemník si vybral ženu, která byla stejně jako Magda Goebbelsová plně oddaná nacistickým myšlenkám. Vražedná ideologie jí doslova vymyla mozek. Stejně tak oddaná pak byla i svému manželovi. Jeho četné zálety mu více než přála a s jednou z milenek prakticky manželé žili ve trojici. Jinak se ale Gerda dokonale vžila do role ideální německé ženy. Nosila vlasy spletené do copů a nejraději se oblékala do tradičního bavorského kroje. S mužem přivedla na svět celkem devět dětí.

    Gerda byla přesvědčená, že zdravý a silný německý muž přece musí mít prostor pro nějaké ty aférky. Svému manželovi a pozdějšímu válečnému zločinci toho prostoru dávala požehnaně. A on si v tomto směru neodříkal. Herečka Manja Behrensová byla jednou z jeho milenek – stala se z ní něco jako jeho druhá žena. Dlouho ji uháněl, až se mu nakonec poddala. Gerda byla z nastalé praktické polygamie nadšená. „Jeden rok budu rodit já, druhý Manja, takže jedna z nás bude vždycky ve formě.“ Manja se na čas k Bormannovým dokonce přistěhovala. Na soužití ve třech si ale nezvykla a nakonec od dvojice odešla.

    Bormann podle všeho zemřel hned v roce 1945 – buď zasažen střepinou granátu od postupující sovětské armády, nebo „klasicky“ rozkousnutím ampulky kyanidu uložené v umělém zubu. Případně kombinací obojího. Gerda podlehla rok nato rakovině vaječníků.

    Martin Bormann a jeho milenka, kterou mu jeho žena Gerda více než trpěla Martin Bormann a jeho milenka, kterou mu jeho žena Gerda více než trpěla | Profimedia.cz

  • 3.Hermann Göering – Emmy a Carin

    Druhá manželka vrchního velitele německého letectva, zakladatele gestapa a po větší část války Hitlerova zástupce byla označována jako „první dáma třetí říše“. Tak ovšem někdy bývala titulována i Magda Goebbelsová. Zmatek mezi „dámami“ vznikl tím, že sám Hitler, hlava státu, dlouho ženatý nebyl, a proto nebyla ani žádná oficiální „první dáma“. 

    Emmy byla od narození zvyklá na luxus, jejím otcem byl bohatý obchodník. Po škole se dala na hereckou dráhu v Národním divadle. Ačkoli po sňatku s Göeringem plnila pro vůdce reprezentační povinnosti a stýkala se často i po jeho boku s politiky a diplomaty, na rozdíl od Magdy Goebbelsové charismatu vůdce nepodlehla.

    Tvrdohlavá žena

    A i jinak si dělala víceméně, co chtěla. Pro Hitlerovu milenku a později manželku Evu Braunovou – která špatně nesla, že roli první dámy nemůže hrát ona, protože se s ní manžel nikdy neobjevoval na veřejnosti – měla jen slova pohrdání; své židovské přátele nikdy nezavrhla a stále se s nimi stýkala; dceru Eddu nechala pokřtít v katolické víře... Příkladů její pevné povahy by se našlo mnoho.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.