Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump s Melanií z Bílého domu „utekli“: Takhle vypadaly poslední chvíle exprezidenta

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. ledna 2021
05:30

Bez dodržení mnohaletých tradic a narychlo opustil Donald Trump Bílý dům. Z prezidentského sídla odjel čtyři hodiny před inaugurací svého nástupce Joea Bidena v doprovodu manželky Melanie.  Na inauguraci nepřišel ani on, ani nikdo z jeho rodiny. Nedošlo ani na tradiční kávu v Oválné pracovně, která je u předávání moci v USA téměř pravidlem. Jediné, co Trump Bidenovi zanechal, byl vzkaz v pracovně. Co si Trump ale nenechal ujít, bylo opulentní loučení před odletem na Floridu. Na červeném koberci, po slavnostní salvě z děl, pronesl poslední prezidentský projev.

Trump se ani na samém konci funkčního období nedržel tradic americké politické scény. Běžně by končící hlava státu ráno před inaugurací v Bílém domě přijala svého nástupce a následně se zúčastnila inaugurace. Trump ovšem na ceremoniálu, kde Biden složil prezidentskou přísahu, chyběl. Jako legitimního vítěze voleb svého demokratického soupeře stále neuznal a svému soupeři také nepogratuloval k úspěchu. Jeho nepřítomnost na inauguraci byla proto očekávatelná. 

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Jednu z modernějších tradic spojených s procesem předání moci však Trump zřejmě dodržel. Jeho mluvčí Judd Deere novinářům řekl, že prezident před odchodem z Bílého domu zanechal svému nástupci vzkaz. 

Trump tak byl prvním prezidentem za posledních 152 let, který se z vlastního rozhodnutí nezúčastnil oficiálního předání moci svému nástupci. Posledním byl prezident Andrew Johnson v roce 1869. Se svým nástupcem, kterým byl Ulysses S. Grant, se Johnson nesnášel, a to navzdory skutečnosti, že Grant působil v Johnsonově vládě jako ministr války. Grant podle amerického deníku The Washington Post (WP) dokonce odmítl jet s Johnsonem ve stejném kočáře do Kapitolu.

Podobně se v roce 1801 odcházející prezident John Adams nezúčastnil inaugurace svého nástupce Thomase Jeffersona, který byl jeho viceprezidentem. Oba státníci měli mezi sebou rovněž složité vztahy, jež přešly od blízkého přátelství až k politické řevnivosti.

Dorazil Bush, Trump vystoupil na Floridě

Do Washingtonu ke Kapitolu narozdíl od Trumpa dorazili exprezident George Bush mladší s manželkou Laurou, zamávali reportérům a odebrali se do budovy amerického Kongresu. Bush tak byl jediným republikánským prezidentem, který se zúčastnil Bidenovy inaugurace.

První chvíle v pozici exprezidenta Trump strávil ve své rezidenci Mar-a-Lago ve West Palm Beach, kam po přesunu vrtulníkem na leteckou základnu za Washingtonem odletěl v prezidentském speciálu Air Force One. Letadlo s končící hlavou státu na palubě se nad letištní plochu vzneslo za doprovodu posledních tónů skladby My Way zpěváka Franka Sinatry. 

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Byly to neuvěřitelné čtyři roky, společně jsme toho tolik dokázali,“ prohlásil před novináři a skupinou příznivců těsně před odletem na Floridu. „Nebyli jsme běžná administrativa,“ pokračoval v krátkém projevu, který zahrnoval tradiční nepřesná tvrzení o „největším snížení daní v dějinách“ a vybudování „nejlepší ekonomiky“ v historii Spojených států.

Trump nezmínil jméno svého nástupce

„Vždycky za vás budu bojovat, budu se dívat, budu poslouchat. Nové administrativě přeji mnoho štěstí a velké úspěchy,“ uvedl Trump. Biden a jeho tým podle něj velkých úspěchů dosáhne, protože dosluhující administrativa pro ně položila základy. Trump podobně jako ve svém úterním prohlášení ani ve středu nezmínil jméno svého nástupce v Bílém domě.

Také nespecifikoval své plány pro nejbližší měsíce a roky, nicméně naznačil, že se z veřejného života nechce stáhnout. Na závěr projevu řekl, že „v nějaké podobě se vrátíme“, a dodal: „Ať se vám daří, brzy se uvidíme.“

Trumpa i po odchodu z funkce čeká proces v režii Senátu USA poté, co proti němu Sněmovna reprezentantů vznesla ústavní žalobu za údajné podněcování ke vzpouře. Po podzimních volbách se spekulovalo o tom, že poražený prezident brzy ohlásí kandidaturu do voleb roku 2024. Senát by mu v souvislosti s ústavním procesem kandidaturu mohl zakázat.

Poslední hodiny ve funkci: Milost pro spřízněné

Donald Trump se navíc rozhodl poslední den ve funkci omilostnit svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona, který čelil obvinění z podvodu v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici s Mexikem. S odvoláním na představitele Bílého domu to napsal americký list The New York Times (NYT). Podle NYT v úterý Trump telefonicky s Bannonem hovořil. Milost byla popsána jako preventivní krok, který by v praxi zrušil obvinění Bannona, pokud by byl usvědčen.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

donypan ( 22. ledna 2021 10:37 )

Tak nevím na jakém základě pí.redaktorka usoudila ,že Trump někam utíkal.Pokud jsem doře viděl tak odletěl vládním vrtulníkema ještě mu voják před nástupem dal poctu.To,že byly volby cinknutý je víc než jistý.

armand ( 21. ledna 2021 21:51 )

Zahadnej blondak a to jeho bimbo na uteku. Na Floride budou mit radost.

E M ( 21. ledna 2021 20:18 )

No mně se nejvíc líbila - tedy nejvíc pobavila ta Marfuša... z Mrazíka... uff to bylo něco

ambree ( 21. ledna 2021 19:42 )

Melánie je krásná žena

ambree ( 21. ledna 2021 19:41 )

Skvěle jste to shrnul, naprosto s Vámi souhlasím.

Zobrazit celou diskusi