Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh nacistické zrůdy: Architekta holokaustu Eichmanna prozradila láska!

Autor: mš - 
22. února 2021
05:47

I když druhá světová válka skončila už v roce 1945, soud s jedním z největších nacistických zločinců Adolfem Eichmannem se konal až v roce 1961. Roky se skrýval v Argentině a jeho převozu do Izraele předcházela náročná zpravodajská operace. Před 60 lety byl architekt holokaustu odsouzen v Izraeli k trestu smrti.

Nacistický pohlavár Adolf Eichmann v letech 1939 až 1945 řídil na příkaz Reinharda Heydricha logistiku transportu milionů Židů do ghett a vyhlazovacích táborů. Zkušenosti čerpal ze své předchozí práce v ropné společnosti, kde pečlivě organizoval dodávky ropy a dalších zásob zákazníkům po celém Rakousku...

Miliony obětí

Když Německo v březnu 1944 napadlo Maďarsko, právě Eichmann dohlížel na deportaci většiny židovského obyvatelstva, především do Osvětimi. Za přibližně čtyři měsíce bylo vyhlazeno asi 437 000 ze 725 00 maďarských Židů. Celkový počet zabitých Židů během holokaustu se pohyboval mezi pěti a šesti miliony.

Video  Helga vypráví o Osvětimi: Přežila „třídění smrti“ u Mengeleho!  - František Prachař, Petr Novotný
Video se připravuje ...

Zajetí a úprk

Na konci druhé světové války byl zajat americkou vojenskou jednotkou, muži ale nevěděli, koho zadrželi. Zatímco jej přemisťovali do různých táborů pro důstojníky SS, obstarával si padělané dokumenty, které ho identifikovaly jako Otto Eckmanna. Když později zavětřil, že jeho identita byla odhalena, podařilo se mu uniknout z vězeňského tábora v německém Chamu. Po útěku si obstaral nové dokumenty se jménem Otto Heninger. Často se přemisťoval, ale nakonec se usadil v severním Německu, kde si našel práci v lesnickém průmyslu.

Chovatel králíků

Během Norimberského procesu celá řada důstojníků SS, včetně velitele Osvětimi Rudolfa Hösse, přednesla proti Eichmannovi a jeho činům usvědčující výpovědi. Jak se jeho role v holokaustu objasňovala, zájem o jeho dopadení rostl. V roce 1950 se mu podařilo za pomoci organizace Tichá pomoc odplout na lodi do Argentiny, kde se usadil a pracoval ve vládní firmě C.A.P.R.I. Brzy dostal výpověď a musel si hledat jiné zaměstnání. Posléze žil pod jménem Ricardo Klement v Buenos Aires a vlastnil farmu specializovanou na chov králíků.

Osudové rande

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.