Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šance na nový život: Znetvořenému muži po nehodě poprvé transplantovali obličej i ruce

Autor: shp - 
7. února 2021
16:41

Další milník medicíny byl pokořen. V newyorském zdravotním centru NYU Langone Health došlo k revoluční transplantaci, při níž dostal Joe DiMeo (22) z New Jersey nejenom novou tvář, ale i obě ruce. Američan, který skončil znetvořen po děsivé autonehodě, má nyní konečně chuť do života.

Video  Znetvořenému muži poprvé v historii medicíny úspěšně transplantovali obličej a dvě ruce  - NYU Langone Health
Video se připravuje ...

K tragické autonehodě došlo v roce 2018. „Vracel jsem se domů z práce, z noční směny a myslím, že jsem usnul za volantem. Sjel jsem ze silnice, moje auto se převrátilo a začalo hořet,“ řekl Joe ve videu NYU Langone Health, které mapovalo jeho operaci. Po explozi vozu měl mladík popáleniny třetího stupně na 80 % těla.

Byl tak ošklivě popálený, že mu lékaři museli amputovat prsty. Přišel také o rty, uši a oční víčka. Joe strávil 4 měsíce na newjerseyském oddělení popálenin. „Byl jsem v kómatu asi tři a půl měsíce. Další měsíc jsem se probouzel a snažil se cvičit a poté následovaly další dva měsíce rehabilitace,“ popsal Joe těžké chvíle po probuzení.

Šance byla velmi malá

Život muže se po bouračce změnil k nepoznání. Jelikož jde o mladého člověka, upínal své naděje k transplantaci, která by mu alespoň částečně navrátila vzhled. Najít vhodného dárce, který by vyhovoval v oblasti obličeje i rukou, však nebylo vůbec nic snadného. Šance byla velmi malá, přesto se Joe ani jeho ošetřující lékař nevzdávali.

Měl šestiprocentní šanci, že se pro něj najde optimální dárce. V podstatě jsme hledali jehlu v kupce sena,“ přiznal se Dr. Eduardo Rodriguez. Nakonec však byli zdravotníci v hledání úspěšní. V srpnu loňského roku podstoupil Joe jeden z nejnáročnějších lékařských zákroků historie lidské medicíny – transplantaci obličeje a rukou.

Transplantace trvala 23 hodin

Chirurgický zákrok trval dlouhých 23 hodin a podílelo se na něm 16 lékařů. Včetně příprav se ho ale účastnilo dalších více 120 zdravotníků, kterým se podařilo něco neuvěřitelného. Joe si ale na výsledek zákroku musel nějakou dobu počkat. Ležel totiž pět týdnů na jednotce intenzivní péče, než mohl vidět svou novou tvář.

Když jsem poprvé viděl svou tvář, nezasáhlo mě to. Nejdříve to nevypadalo skutečně. Otoky ale mizí každým dnem. Nyní už vidím své lícní kosti,“ řekl Joe v Good Morning America. „Vždycky je světlo na konci tunelu. Nikdy se nezdávejte,“ dodal nyní pro Mirror. Mladík je velmi vděčný a rád by se jednou setkal s rodinou dárce.

Chce se setkat s rodinou dárce

Jsem jim vděčný za tento dar. Nevím, jak poděkovat někomu, kdo vám dá druhou šanci na život,“ prohlásil. Nyní je schopný pohybovat prsty, cvičí, hraje kulečník a je schopný používat chytrý telefon s dotykovým displejem. Podle Společné sítě sdílení orgánů provedli chirurgové celosvětově 18 transplantací tváře.

K transplantaci rukou přitom došlo 35krát. Transplantace tváře a rukou zároveň jsou extrémně vzácné. Před Joem došlo pouze ke dvěma pokusům. Ten první proběhl v roce 2009 v Paříži. Pacient bohužel zemřel o měsíc později na komplikace spojené se zákrokem. Podruhé se o to pokusili lékaři o dva roky později.

Naděje pro další pacienty

Chirurgové v Bostonu transplantovali ženě znetvořené šimpanzem obličej i ruce. Bohužel jí museli paže o několik dní později odstranit, protože je její tělo nepřijalo. Osud Joea je proto výjimečný. Dává také naději ostatním znetvořeným pacientům, kteří doufají, že by se jednou mohli vrátit do normálního života.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi