Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Máte zašlé a flekaté utěrky? Víme, co dělat, aby byly jako nové

/
  • (istock.cz)
    21. ledna 2024 ● 06:00

    I když se o naše špinavé nádobí stará myčka, bez klasické utěrky se v kuchyni neobejdeme. A protože je to často první věc, kterou máme po ruce, za chvíli je plná fleků. Běžné vyprání už na ně mnohdy nestačí. Jak se skvrn spolehlivě zbavit a navrátit utěrkám svěží vzhled? Máme pro vás několik osvědčených tipů…

    Kuchyňské utěrky by měly sloužit pouze k utírání umytého nádobí. Ale v praxi s nimi často utíráme téměř vše – nádobí, sporák, stůl, a někdy dokonce i ovoce či zeleninu. A tak jsou často flekaté, hrají všemi barvami a v kuchyni dělají ostudu. Pereme je ale až v momentě, kdy už jsou silně zašpiněné a plné bakterií. A to je opravdu pozdě!

     

    Utěrky byste proto měli vyměňovat každé dva až tři dny. Na nejrůznější kuchyňské nehody je také možné použít jednorázové papírové utěrky. A když samotné praní už nic nezmůže? Rozhodně to neznamená, že by utěrky měly skončit v koši. Vyzkoušejte některý z následujících triků. Osvědčené domácí metody jsou levné a překvapivě účinné...

  • 1.

    Namáčení

    Autor: istock.cz

    Předejděte trvalým skvrnám namočením do teplé vody. Platí to samé jako snad u všech skvrn – čím dříve je namočíte, tím větší pravděpodobnost, že se jich zbavíte. Následně vyperte v pračce. Nejúčinnější metodou je praní při teplotě 90 °C. Možná vás trápí, že to není zrovna moc ekologické, zejména když máte jen pár kousků. Pokud jste namáčeli dostatečně dlouho, mělo by vám stačit praní na 60 °C. Nezapomeňte také brát ohled na prací symboly výrobce, aby nedošlo ke sražení či nechtěnému obarvení textilu.

     

  • 2.

    Žlučové mýdlo

    Autor: istock.cz

    Levným a účinným pomocníkem je žlučové mýdlo. Pomůže odstranit naprostou většinu skvrn. Potřete jím flek na navlhčené utěrce z obou stran a několikrát promněte. Pak nechte namáčet klidně do druhého dne nebo do doby, než budete prát. Nakonec můžete utěrky přidat k běžnému prádlu a prát je na 40–60 °C.

     

  • 3.

    Účinná olejová lázeň

    Autor: istock.cz

    Pokud po ruce nemáte žlučové mýdlo, můžete si připravit směs, která vás svou účinností překvapí. A postačí vám k tomu věci, které máte běžně doma. Potřebujete hrnek pracího prášku, 2 lžíce jedlé sody, 2 lžíce oleje a 5 litrů horké vody. Možná vás ve výčtu zarazil olej. Nemusíte se však bát, že by utěrky ještě více zamastil. Naopak! Olej dobře váže nečistoty.

     

    A jak na to? Ve velkém hrnci přiveďte k varu 5 litrů vody. Pak do něj přidejte a důkladně v něm rozmíchejte výše uvedené ingredience. Do této směsi utěrky namočte a nechte je v ní do doby, než tekutina vychladne. Můžete občas promíchat k tomu určenou vařečkou. Utěrky pak vytáhněte, vyždímejte a dejte prát k běžnému prádlu na 60 °C. Výsledek vás mile překvapí, utěrky budou totiž jako nové!

     

  • 4.

    Žehlení

    Autor: istock.cz

    Po vyprání nezapomeňte utěrky přežehlit na vyšší teploty (samozřejmě pokud vám to materiál dovoluje), abyste se zbavili nežádoucích bakterií.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy