Za teplo, teplou vodu, pevná a plynná paliva dá průměrná domácnost podle ČSÚ okolo 9124 Kč za osobu a rok. To je u čtyřčlenné domácnosti přes 36 tisíc korun. Každá pátá stejně velká domácnost ale dokáže utratit o více než 8 tisíc méně.

Tolik nás ročně stojí teplo...
Autor: infografika Blesku

Jde to i bez investic

Asi nejlepším způsobem, jak ušetřit za topení, je zainvestovat do moderního způsobu vytápění a kvalitní tepelné izolace domu. Jenže to s sebou nese i velké náklady, nejčastěji nová okna a dveře, zateplení stěn, a především stropů v domě a instalaci rekuperace (řízeného větrání). Jenže to stojí statisíce korun. Zaměřili jsme se proto na rady, se kterými můžete začít šetřit třeba hned a s minimálními náklady.

Oblečte se do teplého

Udělat si doma trenýrkovou teplotu v zimě je sice fajn, ale i pěkně drahé. Řada lidí udržuje doma teplotu i okolo 24 °C, a přitom bohatě stačí o 4 až 6 stupňů méně. Každý stupeň dolů přitom znamená úsporu až 6 % z nákladů na vytápění. Než si na nižší teplotu zvyknou, pomůže zmrzlíkům obléci si na doma papuče a teplé fl anelové nebo vlněné oblečení. Když spíte v pyžamu a teplém povlečení, stačí v ložnici i 16 °C.

Větrejte rychle

Větrejte krátce a intenzivně. Je daleko lepší otevřít na pár minut okna dokořán než mít celý den otevřenou ventilačku. Ideální je, když se vzduch v místnosti vymění, aniž by vychladly stěny. Relativní vlhkost udržujte okolo 40 procent, když bude nižší, budete mít falešný pocit zimy. 

Zaměřte se na průvan

Nejlepší způsob, jak odhalit, kudy z domu uniká teplo, je termovize. Pomůže ale i obyčejná svíčka či vonná tyčinka. Obejděte s ní všechna okna a dveře a kde se plamen či sloupec dýmu vychyluje, tudy táhne. Průvan prozradí i rosení oken. Na tato místa se zaměřte přednostně a na křídlech oken a dveřích vyměňte těsnění.

Vyrábí se v různých tloušťkách podle škvíry, kterou chcete utěsnit, buď ze silikonu (do drážky), nebo molitanové (nalepovací). Průvanu zamezí i kartáče, které přiděláte na spodní hranu dveří, a pomohou i těžké závěsy na okna, nebo venkovní žaluzie.

Zavírejte dveře

Většinu času trávíme v obýváku a ložnici, tak proč vytápět celý byt. Na chodbách, schodištích a v předsíních stáhněte topení a důsledně zavírejte dveře. Jestli máte doma místnost, kterou přes zimu můžete oželet, zkuste ji uzavřít a topení v ní stáhnout na minimum.

Případný průvan zastavíte tím, že dveře oblepíte maskovací papírovou páskou, která nezanechává stopy. Jaký podíl podlahové plochy takto odříznete, takový podíl energie na vytápění ušetříte. A na jaře ji zase můžete znovu obydlet.

Pečujte o radiátory

Jestli jste to neudělali před zimou, odvzdušněte radiátory. Během topení je ničím nezakrývejte, ani oblečením, ani nábytkem. Skvělým pomocníkem je odrazná folie, která se nalepuje na zeď za radiátor a která odráží zpět do místnosti teplo.

Pomůže nová poradna Blesku

Jak ušetřit, jak vydělat, ale především na co si dát pozor a na čem neprodělat – to je nová rubrika Blesku – RPSN. Od úterý 16. 2. najdete v deníku Blesk a na Blesk.cz každý týden návody, tipy a rady, jak proplout nástrahami běžného života bez ztrát a karambolů.

Zaměříme se na aktuální problémy podnikatelů, živnostníků i zaměstnanců. Odkryjeme pasti, chytáky a triky, které na vás běžně používají nepoctivci. A ještě něco navíc. Na obsahu našich témat se můžete podílet i vy.

Napište Radce Růžičkové na e-mail rpsn@cncenter.cz, co vás trápí a s čím potřebujete poradit. Vybrané dotazy a odpovědi od renomovaných odborníků pak najdete v úterý v rubrice RPSN. 

Ekonom Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval.

Video
Video se připravuje ...

Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie