Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Realita v první linii: Nevidíme konec, je to už dlouhé, varuje Lucie z Linky bezpečí

Autor: lc - 
24. února 2021
05:00

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Pomáhá dětem, které se ocitnou v krizi, po telefonu nebo mailu radí, jak ze svízelné situace ven. Sociální pracovnice a konzultantka Linky bezpečí Lucie Zelenková přiznala, že »uzavření« už je dlouhé a konec zatím v nedohlednu. A jak se pracuje z domu s vlastním dítětem na online výuce »za zády«?

Jak vypadá váš běžný den?

Když budu hovořit o svém běžném dnu, tak to, že pracuji převážně z domova, protože mám doma dítko na online výuce. Ušetřím tedy cestování do práce a z ní, zároveň je moje pozornost neustále roztříštěná.

Home office na Lince je dost nabitý, do toho řešíte běžné provozní věci doma, vaříte, pomáháte se školou, padá připojení – dnes již běžné starosti. Jsem ale ráda, že Linka stále dobře funguje jak pro klienty, tak i pro své zaměstnance.

Co ještě se pro vás pracovně změnilo proti době před covidem?

Nyní řešíme například i to, že v době, kdy končí večerní směna, která bývá tradičně velmi nabitá hovory, tak již nejezdí MHD (jen noční spoje), takže konzultant, který nemá auto, se nedostane domů. Tyto směny jsou tak méně obsazené a ti, co tam jsou, jsou více vytížení.

Jak moc se v době pandemie změnila témata, kterými se zabýváte?

Nejčastěji, ve čtvrtině případů, jsme v roce 2020 v poradně řešili psychické obtíže, kam patří sebevražedné úvahy i pokusy, sebepoškozování i deprese a úzkosti. Následují rodinné vztahy (14 %) a témata týkající se sexuality (11 %). U psychických obtíží jsme oproti roku 2019 zaznamenali 28% nárůst, je ale pravdou, že toto téma nám stabilně velmi roste poslední čtyři roky.

Oproti roku 2019 vzrostlo i téma syndromu CAN, kam patří tělesné a psychické týrání, zanedbávání i sexuální zneužívání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa