Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ven ani na „kuřpauzu“, jídlo za dveře. Turisté přečkávají karanténu ve speciálních hotelech

Autor: Darina Jíchová - 
16. února 2021
18:45

Od pondělí platí v Británii nové nařízení, cestující z 33 rizikových oblastí se musí na 10 dnů odebrat do karantény a prokázat se 3 negativními testy na koronavirus. Na karanténu bylo vyhrazeno několik hotelů, první zážitky z hotelových pokojů pro Daily Mail sdílel pár vracející se z Brazílie. Podle nich se z hotelu nesmí ani na krok, ani na cigaretu. Jídlo lidem v karanténě nechávají zaměstnanci hotelů za dveřmi a na chodbách hlídkuje ochranka.

Mezi 16 hotely, které byly přijíždějícím vyhrazeny, jsou například i hotely Radisson Blu Edwardian nebo Hotel Renaissance přímo na Heathrow s výhledem na ranvej. Wagner Araujo (43) s manželkou Elaine (40) po příletu z Madridu skončili právě v hotelu Radisson Blu. Ti popsali, že hned po příletu je zaměstnanci letiště oddělili od ostatních cestujících a eskortovali k autobusu, ten je odvezl na místo, kde stráví následujících deset dní.

Araujo vypověděl, že je personál hotelu poučil, kdy můžou opustit pokoj a hotel před ukončením desetidenní karantény – jen v případě naléhavých zdravotních důvodů. Manželé vyrazili do Brazílie za příbuznými, Araujo je původem Brazilec, ale v Londýně žije už 20 let. Pár vysvětlil, že nikdo nesmí z hotelu ven, a to ani si zacvičit nebo zakouřit, v pokojích nejsou k dispozici minibary, zato pro ně byly připraveny deskové a karetní hry.

100 tisíc korun za karanténu

Araujo ještě pro Daily Mail doplnil, že před odjezdem do hotelu strávili hodinu na imigrační přepážce, která byla speciálně vybudovaná pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí. Dodal také, že za „pobyt“ v karanténním hotelu museli zaplatit 103 tisíc korun. „Přiletěli jsme v 9:20 našeho času, byl to normální let s ostatními pasažéry. To bylo trochu překvapující, myslel jsem, že nás od nich oddělí hned, ale oddělili nás až po příletu,“ uvedl Araujo.

„S manželkou Elaine jsme letěli z Brazílie, přestupovali jsme v Madridu, když jsme doletěli na Heathrow, byli jsme už pěkně unavení,“ vypověděl Araujo. „Když jsme vystoupili z letadla, uviděli jsme muže s nápisem: Cestující z rizikových oblastí. Šli jsme za ním a řekli, že letíme z Brazílie,“ muž uvedl, že by bylo celkem snadné strážníka obejít a vyhnout se karanténě.

Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, (16.02.2021). Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, (16.02.2021). | Reuters

„Řekl nám, ať ho následujeme na imigrační, kde se o nás jeho kolegové postarají. Na speciální přepážce oddělené od ostatních jsme prošli klasickou pasovou kontrolou a ukázali jsme jim, že máme negativní testy na covid-19,“ navázal Araujo, dodal rovněž, že si s manželkou už předem zabookovali „karanténní balíček“. „Upřesnili, že budeme umístěni do hotelu Radisson Blu, převzala si nás ochranka, šli jsme vyzvednout naše zavazadla a pak do autobusu. Celá procedura od přistání zabrala 2 hodiny,“ shrnul Araujo.

Cestující se cítili jako zločinci

„Bylo to dost frustrující, přišli jsme si jako zločinci, na každém kroku na nás dohlíželi strážníci. Hotel je asi čtvrt hodinu od letiště, dovnitř jsme šli přes speciální recepci, kde nám dali papír s karanténními pravidly – jsou dost přísná. Museli jsme také podepsat papír, že jsme s nařízeními obeznámeni a že jsme si vědomi toho, že jejich porušení bude trestně stíháno,“ prohlásil muž.

„To zabralo dalších asi 30 minut, pak nás konečně odvedli do našeho pokoje, chodba zase byla plná bodyguardů. V hotelu nejsou povolené žádné návštěvy, nesmíme ven z pokojů, ani do hotelového fit centra. Každých 5 dnů si můžeme nechat vyprat 7 kousků oblečení, to není moc, obávám se, že nám oblečení začne zapáchat. V pokojích se nesmí kouřit, na cigaretu se nemůže ven, naštěstí jsme oba s Elaine nekuřáci,“ Araujo upozornil, že za kouření na pokoji hrozí pokuta 7 tisíc korun.

„Není tu pro nás žádná pokojová služba, pokoje si musíme uklízet sami. Pokud bychom potřebovali čisté ručníky či povlečení, musíme volat na recepci a pak nám je někdo nechá za dveřmi. Odpadky také dáváme za dveře, aby je zaměstnanci hotelu vynesli. Na pokoji není ani minibar, což mi nevadí, protože nepiju alkohol. Výhodou je, že jídlo si můžeme objednat i z restaurací mimo hotel,“ uvedl Araujo, využít mohou i dovážkové služby z okolních supermarketů.

„V pokoji je televize, programy nejsou nic moc, hlavně zpravodajství. Volal jsem kamarádům, aby mi na recepci donesli můj notebook, mám tu totiž jen telefon,“ sdělil pro Daily Mail. „Jídlo nám nechávají za dveřmi, museli jsme si objednat dopředu. Jídlo je tu opravdu výborné a zaměstnanci jsou pozorní, dělají vše, co mohou, a my si toho velmi ceníme,“ uvedl Araujo.

Luxusní vězení

„První věc, co jsme po příjezdu do hotelu udělali, bylo, že jsme volali dětem. Těch 10 dní bude náročných, rodina a přátelé jsou blízko, ale vidět je nemůžeme. Máme 4 děti ve věku mezi 6 až 17 lety. V Brazílii s námi nebyly, starali se o ně známí. Být zavřený v hotelu není lehké, ale myslím, že to zvládneme. Je to hezký pokoj, ale připadá mi to stejně jen jako luxusní vězení, mrzí mě, že si krásy hotelu nemůžeme užít,“ zakončil Araujo.

Video  Dlouhý o ztrátě pracovních návyků: Sám přiznal home office. Od března by rozvolňoval  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa