Do bytu dorazili veterináři spolu s policií, městskou policií a se zástupci městské části. Odebrané kočky byly umístěny do předběžné náhradní péče. „Kočky byly ve špatném zdravotním stavu, velká část z nich trpěla výtoky z očí a nosu, průjmy či plísňovými onemocněními,“ doplnil Vorlíček.

Podle podnětu, který veterináře na místo přivedl, se chovatelka prezentovala jako kočičí útulek, ale neregistrovala se u SVS. „V chovu byli nalezeni i nekastrovaní jedinci a koťata - je tedy pravděpodobné, že zde mohlo docházet i k množení zvířat. Na místě byla také velká zásoba veterinárních léčiv, a to včetně takových, která nelze na území Evropské unie legálně dovážet,“ dodal mluvčí. Veterinární inspektoři také zabavili podezřelé očkovací průkazy s potvrzenou vakcinací bez identifikace koček. Tato zjištění dále státní veterináři prošetřují.

Daný chov byl již v minulosti kontrolován a chovatelce bylo tehdy z důvodu zjevného nezvládání chovu velkého počtu zvířat nařízeno snížení počtu koček maximálně na deset jedinců,“ uzavřel Vorlíček. Správní řízení s chovatelkou povede městská část Praha 20. Už v roce 2018 informoval Blesk o případu, kdy si obyvatelé Horních Počernic stěžovali na problém s velkým počtem zvířat v malém bytě a nesnesitelný zápach, který se domem line.

Další případy

Není to jediný případ, kdy byla zvířata chovaná v nevyhovujících podmínkách. Například sedm desítek psů zabavených při razii v soukromé množírně na Královéhradecku zahltilo loni v listopadu městský útulek v Hradci Králové. Policie tehdy v rodinném domě na Hradecku objevila v nevyhovujících podmínkách desítky psů menších plemen, například buldočků nebo čivav.

Od února začala platit novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která má za úkol omezit chov v množírnách. Od února tak není možné prodávat psy a kočky ve zverimexech a veřejných prostranstvích. Chovatelé tří a více fen musí vést evidenci.

Zaira prošla zázračnou proměnou. V množírně umírala, teď už zase běhá a skotačí s jinými psy:

Video
Video se připravuje ...

Zaira prošla zázračnou proměnou. V množírně umírala, teď už zase běhá a skotačí s jinými psy Kateřina Lang

Fotogalerie
5 fotografií