Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karanténní hotel: Detailní pohled do objektu, kde se cestující do Británie musí izolovat

Autor: Darina Jíchová - 
20. února 2021
19:05

Od tohoto týdne platí v Británii přísná pravidla pro cestující vracející se z 33 rizikových zemí jako třeba Brazílie. Lidé se po příjezdu musí odebrat do 10 denní karantény v hotelech, které pro tyto účely vyčlenila vláda. Lidé se rovněž musí prokázat 3 negativními testy na koronavirus. Pobyt v hotelu, který vyjde minimálně na 50 tisíc korun, si cestující hradí sami. O zkušenosti z karantény se s Daily Mailem podělila Brazilka Maria Eugênia Oliveiraová (34).

Oliveiraová svůj pobyt v hotelu Radisson Blu sdílela na svém instagramu, fitness trenérka dorazila do Británie ve středu. Svoji karanténu začala dokumentovat hned na londýnském letišti Heathrow, kde nejdřív musela vystát frontu na pasovou a bezpečnostní kontrolu. Svým fanouškům a dalším uživatelům instagramu následně nabídla virtuální prohlídku hotelu a svého pokoje. Brazilka, která dlouhodobě žije a pracuje v Londýně, byla doma na návštěvě za rodinou.

„Když jsme dorazili na letiště, čekal v hale člověk, který nás navigoval, kam máme jít. Držel v ruce ceduli s nápisem: Země na červeném seznamu,“ vypověděla pro Daily Mail. Zmínila se, že osob s cedulemi tam bylo hned několik. „Zbytek lidí šel na normální pasovou kontrolu, my jsme ale přepážky zdaleka obešli ke speciální přepážce. Tam nebyla velká fronta, přede mnou bylo jen pár dalších lidí,“ dodala Oliveiraová.

Televize, fén, žehlička a varná konvice

Zaměstnanci na přepážce byli podle Brazilky „velmi vlídní, pohodoví a zdvořilí“, cestující z rizikových zemí musejí vyplnit formulář, prokázat se negativním testem, ukázat svůj pas a povolení k pobytu v Británii. „Zkontroloval moje doklady a další dokumenty, dál se ptal na moji emailovou rezervaci hotelového pokoje na karanténu. Následně mě odvedli dolů pro zavazadlo. Nikde jsem nebyla sama, vždycky mě někdo doprovázel,“ uvedla Oliveiraová.

„Následně ke mně přišli další zaměstnanci letiště, znovu jsem musela ukázat pas a rezervaci, ptali se mě, co bylo cílem mojí cesty a kolik dní jsem strávila v Brazílii,“ navázala Brazilka. „Pak mě vyzvali, abych se posadila k ostatním cestujícím a vyčkala na transfer do hotelu. To všechno trvalo 2 a půl hodiny,“ shrnula Oliveiraová.

Brazilka Maria Eugênia Oliveiraová ukázala, jak to vypadá v britských karanténních hotelech. Brazilka Maria Eugênia Oliveiraová ukázala, jak to vypadá v britských karanténních hotelech. | Instagram Marii Eugênii Oliveiraové

V hotelovém pokoji má v koupelně k dispozici fén na vlasy, ve skříni na ni čekalo žehlicí prkno a žehlička. Ve skřínce pod televizí pro ni byly připravené káva a čaj. „V autobusu, který nás vezl, nás bylo celkem jedenáct, jen 2 lidé přijeli odjinud než z Brazílie. V autobusu jsme museli dodržovat sociální distancování,“ uvedla Brazilka.

„V hotelu na recepci jsme zase museli ukázat naše pasy, pak nás zavedli do konferenční místnosti a dali nám papíry s pravidly, která během karantény musíme dodržovat, dále tam bylo heslo na wi-fi, menu, ze kterých si můžeme objednávat. Na každé jídlo máme dvě varianty, jedna z nich je vegetariánská,“ sdělila pro Daily Mail.

Brazilka si dovezla alkohol

„Můj pokoj je v celku pěkný, s velkou skříní, žehličkou, fénem, televizí a varnou konvicí, takže si můžu udělat kafe,“ pochvalovala si Oliveiraová. „Co se hygieny týče, přivezla jsem si vlastní sprchový gel a pastu na zubu, ještě že tak, sice jsem se na to neptala, ale v koupelně na pokoji nejsou. Za to mi hotel poskytl ručníky, toaletní papír a mýdlo na ruce,“ řekla o svém pokoji.

Na instagramu doplnila, že ke snídani měla ovesnou kaši, jogurt, ovoce a džus. Z Brazílie si s vědomím, že stráví 10 dnů v karanténě, dovezla sladkosti a trvanlivé potraviny, plyšový župan a několik láhví alkoholu. Přestože se většina lidí podrobí nařízení vlády a po příjezdu se odebere do jednoho ze 16 karanténních hotelů, někteří lidé se pokusili svou cestu do rizikových zemí zatajit. Byli proto penalizováni, například pro čtyři lidi z Birminghamu se pokuta za lhaní vyšplhala do výše 295 600 korun.

Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, (16.02.2021). Koronavirus v Británii: Cestující z rizikových oblastí musí od 15. února do desetidenní karantény ve vyhrazených hotelech, (16.02.2021). | Reuters

Útěk z karantény

Anthony Pium (30) se po několika dnech rozhodl utéct z karanténního hotelu, nejdříve proti nařízení protestoval hladovkou. Tvrdí, že je v hotelu držen pod nátlakem. Dostal se do potyčky s bodyguardem, Pium se bránil tím, že „chce na čerstvý vzduch“. Ochranka ho ale ven nepustila.

Video  Školy, kam se chystal Babiš a nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 21. února 2021 05:38 )

no já neviděl ještě, že by nějaký hotel dával k dispozici pastu na zuby. A to jsem se v "pár" hotelech už naspal.. Kartáček nezmínila, což bych čekal, že ji taky překvapí. Musím asi do Brazílie, kde bych to ale nečekal vzhledem k životním standardům tam. 5tis je podle mě normální cena vzhledem k životní úrovni Británie + že by si tam nedovolili cizince-turisty ubytovat v nějakých motelových pokojích. Je to západ, ne Čína nebo Sovětský svaz.. Zkrátka, kdo tam chce nyní kdo ví proč jet a nemá tam obvyklý resident jako tahle Brazilka, tak s tím musí holt počítat..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa