Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děti proti konspiračním teoriím: Jak ochránit rodiče před dezinformacemi na internetu

Autor: ksi, Jetzt - 
21. března 2021
16:05

Blokování webových stránek pomocí routerů nebo změna algoritmu na YouTube. Takovým způsobem děti starších rodičů, kteří propadli konspirační teorii QAnon, tajně regulují jejich přístup k pofidérním informačním materiálům. Popsal to server Jetzt.

Co můžete udělat, když vaši rodiče propadnou konspiračním teoriím? Podle odborníků můžete například kontrolovat zdroje jejich informací, znovu a znovu s nimi argumentovat nebo kontaktovat speciální poradenská centra.

Ale co když nic z toho nezabere? Co když se vaše maminka nechce vzdát teorie, že za koronavirem stojí Bill Gates? Nebo otec stále skálopevně věří, že Donald Trump zasílá svým příznivcům tajné signály pomocí svých příspěvků s pravopisnými chybami na Twitteru, jak věří vyznavači americké konspirační teorie QAnon?

Kdybyste náhodou nevěděli, oč se jedná: podle serveru Vox je QAnon označení pro řadu neprokázaných a volně propojených krajně pravicových konspiračních teorií. Nejznámější z nich tvrdí, že existuje tajný spolek satanistických pedofilů řídící mezinárodní obchod s dětmi, který se snažil sesadit minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

QAnon také říká, že Trump plánuje operaci s názvem „Storm“, během které budou v jediný den zadrženy tisíce přívrženců tohoto pedofilně-kanibalistického spolku. Členy jsou podle této teorie liberální hollywoodské hvězdy, politici z Demokratické strany a vysocí státní úředníci. Vůdci spolku mají být podle serveru Heavy Hillary Clintonová, Barack Obama a George Soros.

Na sociální síti Reddit sdílel uživatel Craftsmaniac pragmatický tip pro všechny, kteří neví, jak přimět rodiče, aby nevěřili spikleneckým teoriím. Reakce na příspěvek ukazují, jak zoufalí musejí být lidé, jejichž maminka nebo tatínek propadli teorii QAnon.

Bill Gates blokuje routery

„Jděte jednoduše do domu svých blízkých, přihlaste se se na jejich wifi a nastavte router tak, aby blokoval určité weby,“ doporučuje Craftsmaniac ve skupině QAnon Casualties (Oběti QAnonu), kde si uživatelé vyměňují své zkušenosti s vyznavači konspiračních teorií.

„Zastavme šíření jedu jménem QAnon,“ napsal na web Craftsmaniac. Tento jed se šíří napříč sociálními sítěmi Facebook a Parler, ale dokonce také mediálními domy typu OANN nebo Fox News. A když si příslušní členové rodiny všimnou zablokování a rozzlobí se? V tom případě Craftsmaniac doporučuje: „Jen jim řekněte, že to musel být jedině Bill Gates.“

Uživatel WanderWut se zase přiznal k podobnému, tajnému pokusu: „Můj otec často používá YouTube, který má propojený s mým uživatelským účtem – dokonalá šance trochu ovlivnit algoritmus této video platformy,“ přibližuje WanderWut mechanismus, kterak server doporučuje uživatelům další videa. 

Rychle se přihlásil k odběru celé řady neškodných kanálů o vaření, zahrádkaření a řemeslech a zablokoval toxické kanály plné konspiračních teorií. Zafungovalo to skvěle: „Otec má nyní několik nových kanálů, které moc rád sleduje.“

Mnoho lidí ve skupině na Redditu ocenilo myšlenku napálit algoritmus na YouTube. „Myslím, že je to nesmírně důležité. Nestačí jen odstranit obsah QAnon, na kterém jsou závislí. Skutečným řešením je vyplnit nastalou prázdnotu něčím pozitivním. Zachránil jsi svého otce,“ napsal uznale uživatel Notyourstranger.

Boj s dezinformacemi

Jiní však tato doporučení kritizovala jako neetické zasahování do cizích záležitostí. Taková opatření totiž neřeší mnohem větší problémy v oblasti šíření dezinformací. Platformy jako například YouTube by měly být samy odpovědné za regulaci svého obsahu, místo aby to nechávaly na jednotlivcích. Tajné skrývání obsahu ze strany uživatelů je jen neužitečným zápasem se symptomy nemoci. „Z dlouhodobého hlediska to nemůže fungovat. Dezinformace totiž nestačí jen skrýt, musíte s nimi bojovat,“ napsal uživatel OaulWard4Prez.

Někteří také namítali, že rodiče lpící na QAnonu ve velkém měřítku by se mohli stát ještě paranoidnější kvůli náhlé regulaci svých zdrojů informací. „Akorát si budou myslet, že jim někdo hacknul počítač, aby jim zamezil přístup k ‚pravdivým informacím‘,“ napsal uživatel Watkinobe.

Ostatní uživatelé v diskuzi dospěli k závěru, že je třeba – pokud vůbec – zajistit, aby se tyto triky používaly pouze u členů rodiny, kteří nejsou příliš technicky zdatní. Další doporučení pro utajení bylo; zablokovat jen několik stránek nebo je občas odblokovat, aby rodiče ze zamezení přístupu nepodezřívali spiknutí, ale spíš technickou závadu. Jiní zase přirovnávali blokování určitých webů k detoxu při léčbě závislosti – zpočátku obtížné, ale nakonec jediná šance na uzdravení.

Katharina Nocun, autorka a expertka na konspirační teorie, také sdílela tuto diskuzi z Redditu na svém Twitteru jako doporučení pro mladé lidi potýkající se s podobnými problémy. Další příspěvky ve skupině QAnon Casualties ukazují, jaké trápení zažívá mnoho dětí a dospívajících s rodiči, kteří propadli konspiračním teoriím. Uživatel The First Goomba se svěřil s trápením se svou matkou, která na YouTube a Facebooku tráví několik hodin denně čtením dezinformací o QAnonu.

„Nepotřebuji žádná fakta. I když se mě budeš snažit přesvědčit fakty, neuvěřím tomu. Vím totiž, jak se cítím a že mé pocity jsou řízeny Bohem. Rozhoduji se na základě pocitů, nikoliv faktů,“ řekla matka uživateli The First Goomba, který se ptal dalších uživatelů: „Jak argumentujete proti takové logice? To přece nejde. Nemám šanci tomu čelit.“

Video  Krotitel fake news o Češích: Uvěří všemu, třeba že Soros chystá převrat  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi