Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Carmen jako prvnímu člověku podruhé transplantovali tvář. Dárkyně obličeje zemřela na předávkování

Autor: ran - 
1. března 2021
20:57

Carmen Tarletonová je prvním člověkem na světě, který podstoupil dvakrát transplantaci tváře. Bývalou zdravotní sestru v roce 2007 znetvořil manžel agresivní chemikálií. První tvář jí tělo začalo odmítat, s druhou je prý zatím „velmi spokojená“. Operace zaměstnala 40 lékařů na 20 hodin.

Bývalý manžel Carmen Tarletonovou zmlátil baseballovou pálkou a polil louhem, tedy hydroxidem sodným. Silná žíravina jí poleptala celý obličej i trup, způsobila jí oslepnutí na jedno oko a poškodila druhé. Bývalá zdravotní sestra žijící nyní v americkém Vermontu získala od prvního dárce obličej v roce 2013 a vydržel jí sedm let. Pak ho ale tělo začalo odmítat a Carmenin vzhled se začal opět zhoršovat.

Jak napsal deník Daily Star, když nepomohlo ani 70 rekonstrukčních operací, chirurgové jí nabídli druhou výměnu obličeje. Obě operace řídil původem český plastický chirurg a světová extra třída ve svém oboru Bohdan Pomahač. V Bostonské nemocnici vedl práci týmu, který čítal 40 lidí. Práce jim zabrala 20 hodin.

Transplantaci žena podstoupila v létě 2020, před veřejnost předstoupila po sedmi měsících zotavování. Ačkoli tentokrát bylo riziko odmítnutí tkáně organismem menší než poprvé vzhledem ke Carmenině oslabené imunitě, ani nyní nebylo vše bez problému. „Je to pokaždé komplikované. Myslím, že v něčem to nyní bylo ještě komplikovanější. Znovu jsme vstupovali do neznámých vod,“ řekl doktor Pomahač.

Naštěstí našli dárce, který měl fyziologické rysy shodné s tělem Carmen natolik, že se v takovou podobnost dá doufat jen u sourozenců. Transplantovaný obličej dříve patřil Casey Harrington Labrieové (†36), mamince, která zemřela na předávkování poté, co se dlouhá léta pokoušla přemoci svoji závislost na drogách.

Carmen rodině dárkyně ze srdce poděkovala. „Děkuji vám za největší dar, který mi kdo mohl dát,“ vzkázala pozůstalým prostřednictvím online hovoru a dodala, že je s novou tváří velmi spokojená. „Tohle je moje tvář, dostala jsem ji. Nenarodila jsem se s ní, ale patří mi. Ale pokaždé, když se podívám do zrcadla, myslím na Casey.“

Carmen se - už po první transplantaci - živila přednáškami a sdílením svého příběhu na konferencích. Ve své práci hodlá pokračovat. Bývalý manžel, který Carmen celé trápení způsobil, zemřel v roce 2017 ve vězení, kde si odpykával 30letý trest odnětí svobody. 

Video  Průlom v medicíně: Poprvé v historii byla dokončena transpalntace celého obličeje.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi