Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Šílená neúprosnost, má lásko!“ Manželka odsouzeného Sarkozyho Carla Bruniová smutní

Autor: mav, Le Figaro - 
2. března 2021
12:00

„Jaká šílená neúprosnost, má lásko!“ rozlítila se bývalá francouzská první dáma Carla Bruni Sarkozyová (53). Její manžel Nicolas Sarkozy totiž dostal rok vězení za korumpování, píše magazín Madame Figaro. Posměváčci přitom nevěřili, že jejich manželství přečká stěhování z Elysejského paláce. Ustojí i případné stěhování do vězení?

Exprezidenta Sarkozyho v pondělí 1. března odsoudili na tři roky vězení, z toho dva podmínečně odložené, v procesu „aféry odposlechů“. Soud ho označil vinným z korupce a zneužívání postavení. Podle AFP se ještě může odvolat nebo aspoň – i kvůli pandemii covidu-19 – žádat místo pobytu v nápravném zařízení domácí vězení s elektronickým náramkem.

Jeho choť, Carla Bruni-Sarkozyová, záhy reagovala na sociálních sítích. Bývalá první dáma na svůj Instagram pověsila osobní fotku s manželem. „Jaká šílená neúprosnost, má lásko @nicolassarkozy … Boj pokračuje, pravda vyjde najevo #nespravedlnost,“ uvedla v příspěvku, který vidělo přes 40 tisíc lidí.

Zpěvačka nikdy nepřestala prohlašovat, že je exprezident a otec její devítileté dcery Giulie nevinný. „I stand by my man,“ napsala například v prosinci anglicky (Stojím za svým mužem).

Mnozí na trvanlivost jejich vztahu nesázeli, ale v únoru oslavili 13 let od svatby. „Když tato lamačka mužských srdcí přikráčela na svých dlouhých nohách, Nicolas Sarkozy byl prezidentem republiky teprve pár měsíců. Stačilo by ještě méně, aby se ozývala obvinění z oportunismu,“ vykresluje počátek jejich vztahu Madame Figaro. „Vysmívali se falešnému páru, že je odsouzen k nezdaru.“

Poprvé se veřejně objevili spolu v lednu 2008 v pařížském Disneylandu. „S Carlou je to vážné,“ komentoval čerstvý prezident. „Carla vždycky říkala, že až jednou pozná muže, který se má stát jejím manželem, hned ho pozná,“ řekla reportérce Madame Figaro blízká přítelkyně Bruniové, Tristane Banonová. „Nikdo v okolí o nich nepochyboval.“

Brali se tři měsíce od chvíle, co se poznali na večeři u známého - hned přeskočila jiskra. Svatba byla v prezidentském Elysejském paláci, avšak tajná. Pro úřad to byla premiéra, aby se prezident rozvedl a hned zase ženil.

Jako Mick Jagger

„Vždycky se cítila velmi nejistá, mívá drobet těžká období,“ popisuje anonymní zdroj Figara z blízkosti bývalého prvního páru. Manžel ji však prý umí podržet. „Nicolas Sarkozy není depresivní, je jako Mick Jagger,“ připomněl zdroj někdejšího milence Bruniové, zpěváka Rolling Stones.

Na manželův optimismus pěla Bruniová chválu v dokumentu Carla a Nicolas, pravdivá historie: „Je jako Sisyfos, rád tlačí ten kámen. Je laskavý. Stačí mu tři paprsky sluníčka a život mu přijde úžasný.

Po boku Sarkozymu pevně stála i při jeho prohrách: když ho po pěti letech v úřadě roku 2012 porazil a vystřídal socialista François Hollande i když se mu po čtyřech letech nepovedl comeback a neuspěl už v primárkách konzervativní strany Republikáni. „Dneska na něj musíme být moc hodní, po 37 letech zavírá dveře za politikou,“ vysvětlovala prý toho dne dětem.

Dcera Giulia také ráda zpívá. Kytara: Carla Bruni Sarkozyová. Kamera: Nicolas Sarkozy

Vychovávali početnou rodinu: Bruniová má syna Auréliena (19), Sarkozy z prvního manželství Pierra (35) a Jeana (34) a z druhého Louise (23). S druhou manželkou Cécilií Sarkozy nějaký čas vychovával i její dvě dcery z předchozího manželství – to paradoxně oddával právě on coby starosta Neuilly-sur-Seine. Když se stal v květnu 2007 prezidentem, Cécilia pár měsíců dělala první dámu, ale to už za sebou měli delší etapy neshod. Rozvedli se v říjnu toho roku, následující březen se vdala za svého dřívějšího partnera Richarda Attiase.

I Bruniová má pestrou milostnou historii. Když v 19 letech nechala studií architektury a dala se na modelling, hned si jí začínali všímat slavní a bohatí. Muzikanti Mick Jagger, Eric Clapton, režisér Leos Carax, herci Charles Berling a Vincent Pérez… Sama tehdy potvrzovala, že ji monogamie nebaví.

„Pořád máme před očima obraz Carly coby pětadvacetileté modelky, ale teď má přes padesát,“ uzavírá pro Madame Figaro kamarádka Banonová. „Už to není ta milostná dobrodružka, Nicolas jí dal druhý život.“

S modellingem skončila v 29 letech a dala se na hudbu, výjimečně se ale pro focení a předvádění nechává přemluvit. Až po svatbě se Sarkozym dostala Italka francouzské občanství.

Video  Vedle Klause si pera domů z oficiálních akcí bere i Nicolas Sarkozy  - Youtube.com, ČT
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi