Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oblíbená premiérka prozradila svou tajnou zbraň: V práci se řídí mateřskými pudy

Autor: Darina Jíchová - 
5. března 2021
22:40

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se těší velké popularitě doma i v zahraničí, s přehledem ustála i kritiku spojenou s posledním lockdownem velkoměsta Auckland. Drakonické opatření zafungovalo a zatím se neobjevily nové případy koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Ardernová je často dávána za příklad jako světový lídr, kterému se podařilo zvládnout koronavirovou krizi. Není ale jen politička, společně se snoubencem, moderátorem Clarkem Gayfordem vychovává dvouletou dceru Neve, uvedl deník New Zealand Herald.

Ardernová si našla čas ve svém víc než nabitém programu a v rozhovoru pro magazín Thrive promluvila o mateřství, vaření a covidu-19. Zmínila se o tom, jak důležité je mít a dodržovat denní režim, ona i její partner mají velmi náročnou, hlavně časově, práci, přesto si každý najdou čas na dceru, premiérka dbá na to, aby malou Neve každý den uložila do postele.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poprvé v roce 2018 vystoupila na Valném shromáždění OSN. Partner Ardernové, Clarke Gayford, s dcerou v náručí pozoroval její proslov. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poprvé v roce 2018 vystoupila na Valném shromáždění OSN. Partner Ardernové, Clarke Gayford, s dcerou v náručí pozoroval její proslov. | Reuters

Svéhlavá Neve

„Jakoukoliv chvilku volna trávím s Neve,“ prohlásila Ardernová, dodala, že „premiérování“ je práce na 24 hodin 7 dní v týdnu. Premiérka odhalila, že její dcera je velmi společenská a v současnosti je její nejoblíbenější činností poznávání nových lidí. „Někdy, když jsme třeba na letišti a čekáme na odlet, Neve se na mě otočí a řekne: Jdu si popovídat s tamtou paní,“ vypověděla Ardernová.

„Snažila jsem se jí vysvětlit, že daná paní může chtít relaxovat o samotě, ale Neve mi neporozuměla. Proč by si s ní paní nechtěla povídat,“ vyprávěla premiérka. Zmínila také příhodu, kdy jí dcera „ukradla“ tašku s pracovními dokumenty, se kterou pak běhala po letišti. „V podpaží pak měla ještě obřího plyšového tučňáka, bavila celé letiště,“ uvedla Ardernová.

Stres ji připravuje o chuť k jídlu

Politička přiznala, že je tak trochu workoholička. „Jsem z těch lidí, co prostě nemůžou odpočívat, pokud mají nějakou práci, kterou by měli udělat,“ odhalila, že její matka a sestra se starají o to, jestli dost odpočívá a jí, dodala, že ona se o sebe zas až tolik nestará. Připustila, že před volbami žila jen na čaji a na nepečených kuličkách ze semínek a sušeného ovoce, kterými ji zásobila její matka.

„Jela jsem na datlích,“ řekla s úsměvem Ardernová. Právě datle jsou jednou z přísad zmiňovaných kuliček. Doplnila, že se snaží pravidelně jíst, ale kvůli stresu často ztratí chuť k jídlu. Skrze tisk také veřejně poděkovala nejen svým nejbližším, ale také svému týmu, jehož členové jí denně nechávají jídlo na stole, aby si občas „něco zobla“.

„Víte, když máte řečnit před stovkami lidí, je to trochu stres a já prostě nemám chuť jíst. Ale často pronáším proslovy, tak se musím donutit, abych během dne něco snědla,“ Ardernová připustila, že velkou odpovědnost o péči o ní a Neve nese její partner. „Nevím, jestli jsem o tom někdy mluvila veřejně, ale Clarke je tu pro naši dceru dnem i nocí. Někdy pracuju dlouho a ráno mě občas Clarke nechá si přispat. Každé ráno mě vítá hrnkem čaje,“ ocenila snoubence.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem. | Instagram Clarkea Gayforda

Premiérka se těší na léto u moře

Ardernová doplnila, že Gayford jí také denně připravuje snídaně a kontroluje, jestli dost jí. „Když mám před sebou něco náročného, posílá mi krátké motivační zprávy,“ uvedla premiérka. Prohlásila, že se nesmírně těší na letní dovolenou, pravidelně jezdí na pláž na poloostrov Coromandel. Sama sice „není žádná velká plavkyně“, ale užívá si sluníčko a radost lidí kolem sebe.

Otevřela také téma vaření, vedle pracovní nálože vařit pro rodinu nezvládá, během dovolené ale vždy v kuchyni kraluje ona. Přiznala, že její výtvory stále připomínají šetřící vysokoškolačku než matku od rodiny. „Pokud najdu plechovku fazolí a nějakou zeleninu, něco jedlého z toho vykouzlím,“ zmínila také, že nemá ráda plýtvání jídlem.

Mateřské pudy v práci

Co se koronaviru týče, Ardernová řekla, že se nemůže dočkat, až budou všichni Novozélanďané oočkovaní. Vakcinace zatím probíhá rychleji než v Austrálii, oficiálně se očkovat začalo 20. února a jako první šli na řadu zdravotníci z první linie. Premiérka rovněž odtajnila, že při koronavirové krizi a rozhodování o postupu se do jisté míry řídí mateřským pudem. „Cítím, že mojí prací je postarat se o lidi,“ zakončila Ardernová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi