Jsou takřka nepostradatelnou surovinou v domácnostech po celém světě, snídaňový hit. Samy o sobě krásně křupou, po zalití mlékem změknou, nabobtnají a při každém soustu se pak skoro rozplynou na jazyku...

John Harvey Kellogg, který tuhle laskominu vymyslel, si ovšem zcela jistě nepředstavoval, že jejich konzumace bude u strávníků vyvolávat takto extatický zážitek...

Link

Stop onanování!

Ba právě naopak! Kukuřičné lupínky totiž vznikly v sanatoriu v americkém státě Michigan, kde bratři John a William Kelloggovi léčili pacienty s různými neduhy: trávicími obtížemi, migrénami nebo i »obyčejnými« depresemi. Zastávali přitom veskrze puritánské praktiky.

Nemocným doporučovali vegetariánskou stravu, podporovali pravidelný výplach střev, tzv. klystýr. A hlavně věřili, že lidskému organismu ze všeho nejvíc škodí sex. Největší pifku měli konkrétně na masturbaci. John dokonce tvrdil, že orgasmus vede k opakovanému vyčerpávání organismu a může způsobit i smrt. Sám se ve svých 37 letech obřezal, totéž doporučoval i svým pacientům.

Dámy pro změnu nabádal, aby si klitoris potíraly kyselinou karbolovou. A v mezičase nepřetržitě pracoval na vývoji tzv. anafrodiziak – látek, které potlačují libido.

Link

Proklatá miska

V srpnu 1894 se zrovna bratři Kelloggové chystali upéct »anafrodiziakální« chleba, když je kolegové zavolali k naléhavému případu. Pánové nechali v misce stát uvařenou pšeničnou kaši, kterou měli nachystanou k pečení. Jaké bylo jejich překvapení, když se do kuchyně vrátili a namísto kaše na ně v nádobě čekalo tuhé nepoživatelné těsto. Sanatorium šetřilo, kde se dalo, a tak se bratři rozhodli směs nevyhazovat.

Z těsta uváleli plát a dali ho upéct. Výsledkem byly malé křupavé lupínky, které lékaři na zkoušku dali ochutnat pacientům. A jen se po nich zaprášilo! Kelloggovi v následujících letech upravovali recepturu a 14. dubna 1986 si nechali patentovat lupínky z kukuřice, tedy corn flakes.

Později se jejich cesty rozešly: Will totiž propagoval masovou produkci a do cereálií chtěl přidávat cukr, aby křupky chutnaly i obyčejným »smrtelníkům«, zatímco John chtěl udržet původní myšlenku prostého jídla, které by potlačilo chuť na sex. I tak se ale z lupínků stal snídaňový hit, který dnes baští lidé po celém světě. A libido jim kvůli nim, díky bohu, neklesá. 

Link

Milování? Děkuji, nechci!

Kovaný zastánce celibátu John Kellogg byl sám ženatý! S manželkou Ellou ale měli celý život oddělené ložnice a světe, div se, nezplodili ani jednoho potomka. Namísto toho adoptovali 7 dětí a dalších 42 měli v pěstounské péči. Podivná zřejmě byla i jejich svatební cesta, během níž Kellogg napsal své nejobsáhlejší dílo o škodlivosti sexu. Inu, někdo na to prostě není...

Sanatorium Battle Creek, tady Kelloggovi pracovali.
Autor: scom

Lupínkové vychytávky vychytávky

● Už jste zkoušeli v nadrcených kukuřičných lupíncích obalit kuřecí řízek? Že ne? Chyba! Je to totiž vynikající! Cereálie jednoduše nadrťte kuchyňským válečkem a nahraďte jimi strouhanku. Aby bylo maso křehčí, můžete místo vejce do trojobalu použít mléko nebo jogurt.

● Smíchejte 3 hrsti drcených lupínků s 50 gramy strouhaného sýra a 2 vejci. Okořeňte, vytvořte placičky a ty pak smažte na tenké vrstvě oleje z obou stran. Podávejte se zeleninou jako lehkou večeři.

Jemně drcené corn flakes můžete použít i k zahuštění omáček nebo polévek.

Link

Jak se ocitl kečup v české kuchyni? Podívejte se!

Mall tv embed

Fotogalerie
6 fotografií