Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vězeň ve Valdicích skočil spoluvězni na hlavu: Policie ho obvinila z pokusu o vraždu!

Věznice Valdice
Věznice Valdice  (Autor: Blesk:David Malík)
Autor: ČTK - 
27. dubna 2021
17:46

Policie obvinila pětatřicetiletého vězně z Věznice Valdice na Jičínsku z pokusu vraždy spoluvězně. Muž se podle kriminalistů pokusil 19. března v kulturní místnosti věznice zavraždit o šest let mladšího vězně. Obviněný si ve Valdicích odpykával trest 30 měsíců za napadení dozorce v roce 2017 ve Věznici Ostrov. Nyní mu v případě dalšího odsouzení hrozí trest vězení od deseti do 18 let. V úterý to řekla mluvčí policie Iva Kormošová.

Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi 1100 vězňů. Oba vězni se v kulturní místnosti nejdříve vzájemně slovně a poté i fyzicky napadli. „Přestože se mladší muž vzdával, obviněný pokračoval v surovém útoku, který zakončil skokem oběma svými koleny na hlavu ležícího muže,“ uvedla mluvčí. Muž skončil s vážným zraněním v nemocnici. Zda se ze zranění vyléčí, není jasné.

Ze znaleckého posudku vyplynulo, že obviněný útočil velmi rizikovým a extrémně nebezpečným způsobem tak, že mohl poškozenému způsobit smrtelná poranění, uvedla policie. Obviněný muž byl v minulosti dvanáctkrát odsouzen dohromady k téměř 20 letům vězení. Pykal hlavně za násilné činy.

Násilí mezi vězni ve Valdicích není výjimečné. Loni v prosinci potrestal hradecký krajský soud vraha Daniela Housku pěti lety vězení za napadení spoluvězňů. Jednoho z vězňů napadl na toaletě ve vězeňské kuchyni. Pěstí jej srazil na zeď, rdousil jej a pořezal zalamovacím nožem. Dalšího spoluvězně přivázal k trubkám horkovodního topení a způsobil mu tím na zádech a pažích popáleniny druhého a třetího stupně.

V roce 2018 krajský soud potrestal 13 lety vězení recidivistu Gabriela Nagye za pokus vraždy spoluvězně ve věznici Valdice. Podle spisu chtěl spoluvězně nejprve na společné cele udusit prostěradlem. Nakonec jej spícího bodl kovovou lžící do obličeje a následně jej tloukl kovovou tyčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání