„Použil jsem solný roztok, protože na rychlé vyzvracení není léčivo. Nikde není popsáno, jakou koncentraci roztoku zvolit. Tak jsem se řídil podle své praxe. Dítě fazole vyzvracelo a já jsem považoval situaci za vyřešenou,“ uvedl u soudu podle servru novinky.cz obžalovaný lékař František Z.

Podle obžaloby ale byl tento postup špatný. Podle znalců mělo ale být dítě umístěno na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku.

„Následně mělo být dítě umístěno na jednotku intenzivní péče a monitorován jeho zdravotní stav po zákroku a také pro riziko možných projevů intoxikace,“ napsali znalci do posudku.

Podle lékaře ale na takový převoz nebyl čas. „Volal jsem na toxikologické centrum do Prahy, kde mi sdělili, že fazole musí být co nejrychleji odstraněny,“ prohlásil Zahálka.

Vymodlené dítě

Dítě bylo umístěno na pokoj, kde ho měla kontrolovat sestra a byla u něj maminka. „Byl malátný, protáčel oči a těžce dýchal. Primář mě ubezpečil, že je to po takovém zákroku normální. Martínek ležel v postýlce s otevřenou pusinkou. Odhrnula jsem peřinku, v tom okamžiku prudce zvedl hrudník. Pak přestal úplně reagovat. Zavolala jsem sestru, která ho vzala do náručí a utíkala pryč na vyšetřovnu,“ vypověděla zdrcená matka. Martínek byl vymodlené dítě.

Chlapeček po několika hodinách po výplachu zemřel. Důvodem byla dehydratace mozkových buněk, kterou patrně způsobil hypertonický roztok užitý k výplachu žaludku v kombinaci s toxickými účinky fazolí.

Rodina chlapce žádá odškodnění v řádu milionů korun.

Jedovaté fazole

Lusky, klíčky i další části syrových fazolí jsou jedovaté! Poživatelné jsou až po převaření. U malého dítěte je nebezpečí otravy už po pozření tří fazolek! Dochází právě k dehydrataci a k velkým křečím v břiše.

VIDEO: Jak resuscitovat dítě mladší než jeden rok.