Když jsme v loňském roce museli zrušit velkolepý program k 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou a přesunout ho na rok 2021, nenapadlo mě, že budu muset letos na jaře opět rozhodnout o zrušení slavností a jejich přesunutí do online prostředí. Velmi nás mrzí, že se již druhým rokem nemůžeme setkat s našimi osvoboditeli jak ze Spojených států amerických, tak z Belgie. Malou náhradou bude alespoň spojení s veterány přes internet,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Spojení s veterány nabídne online studio Slavností svobody, které vysílá z Měšťanské besedy od pátku do neděle. Diváky mimo jiného také například živě zavede ke vzpomínkovým aktům u památníků, připomene historické události a nabídne i vysílání zajímavých dokumentů. Součástí nedělního studia bude i retro scéna, která diváky přenese do atmosféry oslav osvobození.

Letadla i vojenská technika

V neděli se mohou lidé těšit od 14 hodin na  přelety vojenských historických letounů nad městem, aby je bylo možné sledovat z domova nebo z jeho blízkého okolí. Předvedou se i letouny, které používá Armáda České republiky v současnosti.

Ve Smetanových sadech je k vidění výstava Svoboda nebyla zadarmo autorů Ivana Rollingera a Karla a Davida Foudových. Město také připravilo stezku Cesta ke svobodě, která odkazuje na události a místa spojená s koncem druhé světové války a osvobozením americkou armádou. Desetikilometrovou trasu je možné projít i po částech.

V sadovém okruhu budou od pátku do neděle vysavené jednotlivé kusy historické vojenské techniky. Úplnou novinkou je autokino DEPO2015. Nabídne britsko-česko-francouzský film Anthropoid a česko-slovenský film režiséra Václava Marhoula Tobruk. Vysílání online studia  a více informací k programu slavností najdete zde.

VIDEO: Oblíbený Convoy of Liberty letos Plzní opět neprojede, snad příští rok...

Fotogalerie
33 fotografií