Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinský velvyslanec přirovnal konflikt na východě země k 2. světové válce. Proč?

Autor: ČTK - 
8. května 2021
17:00

Mezi dnešním konfliktem na východě Ukrajiny a druhou světovou válkou existují paralely. V obou případech šlo o obranu proti agresorovi a boj za osvobození. Na dnešní pietní akci k připomenutí 76. výročí konce druhé světové války a ukrajinských vojáku padlých při osvobození Prahy to na Olšanských hřbitovech řekl ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v březnu 2014. Od té doby trvá konflikt mezi vojsky loajálními k nové prozápadní vládě a proruskými separatisty. Velvyslanec připomněl, že boje v Doněcké a Luhanské oblasti již trvají déle než druhá světová válka a vyžádaly si 13.000 ukrajinských životů.

„My, Ukrajinci, vidíme jasné propojení mezi válkou před 76 lety a tou dnešní s Ruskem. Obě jsou válkami proti agresorům a okupantům. Obě jsou válkami osvobozeneckými. A proto dnes skláníme hlavy před světlou památkou našich ukrajinských vojáků, kteří bránili a stále brání Evropu před totalitou,“ uvedl. Kyjev a Západ dlouhodobě obviňují Rusko z vojenské podpory povstalců, což Moskva popírá.

Perebyjnis připomněl, že za druhé světové války bylo do sovětské Rudé armády mobilizováno asi sedm milionů Ukrajinců, z nichž polovina zahynula a z přeživších se z poloviny stali invalidé. Kromě toho Ukrajinci bojovali také v armádách Polska, Spojených států, Velké Británie, Francie a na 150.000 v partyzánských oddílech, doplnil diplomat. V prvním, druhém a čtvrtém frontu Rudé armády, kterým se říkalo ukrajinské a které bojovaly na konci války na území nacisty okupovaného Československa, tvořili Ukrajinci 60 až 80 procent pěchoty.

„Rudá armáda osvobodila střední Evropu od nacistů, nepřinesla sem svobodu“

„Je třeba říci, že i když Rudá armáda osvobodila střední Evropu od nacistů, nepřinesla sem svobodu,“ řekl velvyslanec. Dodal, že i když Stalin a bolševický sovětský režim zneužil oběti milionů ukrajinských vojáků, ti nebojovali za něj. „Bojovali za svou rodnou zem, za svoji rodinu,“ řekl. Řada z nich pak podle něj bojovala i za Ukrajinu bez ruské nadvlády.

Na akci promluvil také senátor Pavel Fischer. „Je naším úkolem, abychom památku ukrajinských vojáků udržovali živou a přítomnou,“ řekl. Historik a poslanec ODS Pavel Žáček pak doplnil, že ruský režim Vladimira Putina ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině uplatňuje propagandistické metody. V té souvislosti připomněl i kauzu výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, který měli podle nových zjištění bezpečnostních složek na svědomí agenti ruské rozvědky.

wenzel trousil ( 8. května 2021 18:57 )

Ano, nackove jsou porad stejni...Nasili , nasili...Presne jako to predvedli 2014 na Majdanu a od te doby drzi nasilim velkou cast Ukrajiny nasilim ...Legalni vlada funguje na vychode UKrajiny a tu je treba podporovat...Neni normalni pucisty na Ukrajine podporovat a naoriklad to same v Myanmaru odsuzovat...Nacisti jsou porad stejni..A v 21 stoleti nemaji ve slusne spolecnosti co pohledavat.

Zobrazit celou diskusi