Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Města zamořil zápach rozkládajících se norků. Dánsko chystá exhumaci, miliony zvířat spálí

Autor: ČTK - 
13. května 2021
15:20

V Dánsku dnes začala testovací fáze operace, při níž má být exhumováno a spáleno několik milionů špatně pohřbených norků. Informovala o tom agentura DPA. Norci byli utraceni loni poté, co se u nich vyskytla mutace koronaviru, která se přenesla i na několik lidí a vykazovala menší citlivost na protilátky.

Dánsko začátkem listopadu rozhodlo, že vybije celou svou populaci chovných norků čítající zhruba 17 milionů zvířat. Utracení norci byli uloženi ve výkopech. Kvůli plynům nahromaděným v rozkládajících se tělech ale místy začali vystupovat k povrchu. Dánsko nyní plánuje asi čtyři miliony z nich exhumovat a na několik etap spálit. Těla těchto zvířat váží dohromady odhadem přes 13.000 tun.

Žádná ze 13 spaloven odpadů, které se projektu účastní, však nemá zkušenosti s kombinací těl norků, vápna, kterým byli utracení norci ve výkopech zasypáni, půdy a soli, a proto dnes začala teprve testovací fáze. Práce se naplno mají rozjet koncem měsíce a trvat do poloviny července.

Zároveň musí být odstraněna a nahrazena půda pod místy, na nichž byly utracení norci uloženi, informovala dánská agentura Ritzau. Jedině tak se lze zbavit zápachu, který znepříjemňuje život lidem žijícím v blízkosti. Obyvatelům sousedních měst činitel z úřadu pro životní prostředí podle rozhlasové stanice DR doporučil, aby až do skončení prací nepořádali sešlosti na zahradách, nenechávali otevřená okna a nevěšeli venku prádlo.

Utracení norci skončili v jámách ve vojenském prostoru v západním Dánsku. Mršiny byly uloženy ve vrstvách ve výkopech 2,5 metru hlubokých a tři metry širokých. Místní obyvatelé dříve vyjádřili obavy, že rozkládající se norci, z nichž mnozí byli nakažení koronavirem, kontaminují podzemní vody i blízká jezera využívaná ke koupání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa