Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Feri po obvinění ze sexuálních útoků končí. Násilí odmítá, výpovědí dívek se chopila policie

Aktualizováno -
26. května 2021
11:30
Autor: ČTK, sova - 
25. května 2021
18:30

Dominik Feri (TOP 09) složí poslanecký mandát a nebude kandidovat ani ve říjnových sněmovních volbách. Ve Sněmovně skončí 31. května. Rozhodnutí oznámil na svém Instagramu jen krátce poté, co Deník N přinesl svědectví o jeho nevhodném chování k ženám. Ty také redakci Alarmu. popsaly sexuální útoky a násilí, kterých se měl nejmladší zvolený poslanec v Česku dopouštět v letech 2015 - 2020. Některé ženy tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval. Na základě informací z médií se už případem zabývá policie. Feri měl být čtyřkou pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Policie zatím nestanovila kvalifikaci ve Feriho případu.

Článek zmiňuje, že poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani proti násilí na ženách MeToo, přesto se ne vždy choval vhodně. Alarm a Deník N píšou, že ve snaze ověřit informace ze sociálních sítích hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku.

Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020,“ uvedl Deník N s tím, že s ohledem na ochranu zdrojů přesnější data u jednotlivých svědectví neuvedl.

„Měli jsme pár společných známých, tak jsem ho pozvala“

Původní článek popisuje svědectví jedné z obětí jménem Petra. Ta se podle svých slov s Dominikem Ferim seznámila v době, kdy byla v prvním ročníku vysoké školy. Chvíli si nezávazně psali. Ve zprávách, které mají reportéři Deníku N a Alarmu k dispozici, ji Feri žádal o fotky, zval ji k sobě do bytu, ale také ji různě ztrapňoval a pak to obracel v nadsázku a humor. „To je vlastně jeho typický styl komunikace, takže člověka to nutí, aby si připadal provinile, že nemá smysl pro humor,“ řekla k tomu dívka.

Logicky mě zajímalo, jaký je ve skutečnosti, osobně, protože lidi se ve virtuálním prostoru chovají trochu jinak. Měli jsme i pár společných známých, a tak jsem ho pozvala na večírek k nám,“ popisuje Petra. V bytě, který měla s přáteli pronajatý, bylo podle ní víc lidí a Feri přišel až později, když už byla party v plném proudu. „V jednu chvíli začal mojí kamarádce nadávat, že je blbá kráva a nikoho nezajímá, což nás trochu zarazilo, ale on se tomu smál a my moc nevěděli, jak reagovat.“

„Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře“

Dívka dále popisuje, že se během večera popíjelo. Jak se ocitla s Ferim ve svém pokoji, už prý neví. Její kamarád nicméně potvrdil, že tam spolu odešli. Petra říká, že když začal tehdejší teplický zastupitel naléhat a dožadovat se sexu, opakovaně ho odmítla.

„Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu. Zůstala jsem jako opařená a nedokázala se ani pohnout, byla jsem paralyzovaná,“ popisuje žena. Dominik Feri podle ní ráno z bytu odešel a dále byli v kontaktu už jen sporadicky.

Na základě informací, které se objevily v médiích, se případem začala zabývat policie. Policejní prezidium na twitteru informovalo, že tak činí z takzvané úřední povinnosti. „V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ napsala policie.

Feri: V některých situacích jsem se zachoval nevhodně

Feri v prohlášení zveřejněném na instagramu a zaslaném ČTK uvedl, že před dvěma lety čelil falešnému nařčení ze sexuálního násilí. „Z těchto lživých nařčení pak vychází další pomluvy, kterým se člověk může jen těžko bránit. Nicméně lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám,“ uvedl.

Dodal, že jako politik musí počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. „Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit,“ uvedl s tím, že má pocit osobního selhání v některých situacích, kdy se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. „Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ uvedl.

Ušel jsem kus cesty a snažil se své nedostatky překonat. Věřím, že jsem se vydal správným směrem. To ukáže mé další působení a čas,“ doplnil Feri.

Feri končí ve Sněmovně

Později napsal, že složí poslanecký mandát a nebude kandidovat ani v říjnových volbách.

„Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ napsal na instagram.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominik Feri (@choco_afro)

Mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk Blesku řekl, že Feri skončí ve Sněmovně k 31. květnu. Zda ho nahradí dokumentaristka Olga Sommerová, se stále řeší. Ta seo svém vstupu do Sněmovny rozhodne do čtvrtka. Sommerová ČTK napsala, že o svém rozhodnutí bude informovat ve čtvrtek, což potvrdila i šéfka strany. „Rezignace na mandát je do konce tohoto týdne, aby se zvládly zprocesovat i nástupnické záležitosti,“ řekla odpoledne novinářům ve Sněmovně Pekarová Adamová.

„Uplynulých 24 hodin pro nás není snadných. Nařčení, kterým čelí Dominik Feri, nechceme žádným způsobem relativizovat a zlehčovat. Bereme je za závažná,“ poznamenala Pekarová Adamová. Je podle ní potřeba rozlišovat dvě roviny. Politickou, přičemž ocenila, že Feri vyvodil politickou odpovědnost během několika hodin. 

Pospíšil chce, aby TOP 09 nepřišla kvůli odstoupení Feriho o čtvrté místo na pražské kandidátce, kterou vede Pekarová. Variant řešení je podle něj víc, včetně posunutí třetího kandidáta TOP 09 na koaliční kandidátce, tím je starosta Prahy 6 Ondřej Kolář na devátém místě. „Nic se nemění na pořadí, to už je jasně dohodnuté. Ale tomu se budou věnovat naše stranické orgány v následujících dnech, maximálně v řádu týdnů,“ doplnila Pekarová Adamová.

Adamová v úterý konstatovala, že pro politiky platí presumpce viny. „Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla na adresu Feriho s tím, že ho považuje za svého přítele a věří, že očistí své jméno.

Policie zatím nikoho nestíhá

V případu zatím nebyl nikdo obviněn ani není stanovena právní kvalifikace. Na twitteru to dnes uvedla policie s tím, že zjišťuje veškeré okolnosti důležité pro rozhodnutí, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu, či nikoliv. „Prošetřování události provede pražské krajské ředitelství, konkrétně oddělení obecné kriminality Prahy I,“ sdělila policie.

 

Video  Videoprofil Dominika Feriho  - CNC
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa