Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtějí popravovat stejným plynem jako nacisté v Osvětimi! V Arizoně se hodlají vrátit k zvykům z války

Autor: ran - 
3. června 2021
11:05

Arizona se znovu chystá popravovat v plynové komoře. Plynem se naposledy v tomto americkém státě popravovalo v roce 1999 – tehdy byl podle zákona připraven o život bankovní lupič a vrah z Německa. Byl to první případ od II. světové války, kdy na americké půdě zemřel německý občan Walter LaGrand. Na trest smrti v arizonských celách ještě čeká celkem 115 vězňů. 

Arizonská věznice Florence za získání dostatečného množství kyanidu k uskutečnění popravy plynem, která se chystá v nejbližší době, zaplatila více než v přepočtu přes 40 000 korun. Naposledy se tímto způsobem za zdmi florenceského vězení popravovalo přes 22 lety.

Umíral dlouhých 18 minut

Tehdy v plynové komoře zemřel Němec Walter LaGrand, který při pokusu o vyloupení banky v roce 1983 připravil o život 63letého úředníka. K humánnímu pojetí popravy ale měl tento výkon trestu smrti docela daleko – trvalo 18 minut, než La Granda plyn usmrtil.

Okolnosti případu přitom vyvolávají další nepříjemné vzpomínky. Tento vězeň se totiž nejen stal prvním německým občanem od druhé světové války, kterého Spojené státy popravily. Navíc ho zabíjela stejná látka jako vězně v nacistických plynových komorách v Osvětimi mezi lety 1942 a 1945, upozornil web deníku Daily Star.

Věznice použila kyanid v pevném skupenství, který se La Grandovi vhodil do kyseliny umístěné pod židlí, k níž byl v komoře smrti připoután. Kyanid se přeměnil v plyn a začal smrtelně působit.

Celá plynová komora byla kvůli této popravě z roku 1999 zrekonstruována a nově vybavena. Součástí přípravných prací k popravě byla také zkouška těsnosti dveří a oken. Probíhala za pomoci plamene svíčky, jenž se umisťoval k rámům, aby byla zajištěna vzduchotěsnost a bezpečnost lidí vně komory. 

Kontrola vlasů mrtvoly

Po vykonání popravy do místnosti vstoupili bachaři s plynovými maskami, součástí bezpečnostních opatření bylo i prohrabávání odsouzencových vlasů pro případ, že by se v nich zachytil zbytek smrtícího plynu. 

Zatím vůbec poslední poprava v Arizoně proběhla v roce 2014, kdy vězeň Joseph Wood zemřel „klasickou“ injekcí. Ani tehdy však poprava neprobíhala, jak měla. Po vstříknutí celkem 15 různých injekcí do krve Wood umíral dvě hodiny. 

Úplně první, koho v Arizoně popravili plynem, byli v roce 1934 bratři Manuel a Fred Hernandezovi, uvádí vládní web corrections.az.gov.

 

NovyZakon ( 3. června 2021 11:37 )

Plyn je chemická sloučenina. Za války se také střílelo a věšelo. A za revoluce se používala gilotina. Starosti těchhle nýmandů .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání