Není nad voňavou smaženici z čerstvých hub. Připravit ji můžete v podstatě z jakýchkoliv čerstvých hub. Jak postupovat, aby byla opravdu perfektní?
Jak mít dokonalou smaženici a čím se dá pokazit?
1. Připravte ji z mladých a zdravých hub, které jsou tvrdé. Z přerostlých měkých hub vám totiž ve finále na pánvičce vznikne nevzhledná mazlavá hmota.
2. Lepší chuti docílíte, když použijete směs hub, ne jen jeden druh.
3. Pozor si také dejte na přesušení vajec. Aby byla smaženice krásně jemná a vlhká, vajíčka těsně před přidáním k horké směsi hub v misce metličkou našlehejte.
4. Pozor také na vysokou teplotu, důležité je, aby se vajíčka srážela pozvolna. A nezapomeńte, že pánev je třeba sundat ze sporáku ještě když jsou vajíčka tekutá a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž způsobí, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.
5. Nakonec do smaženice můžete vmíchat hrst nějakého tvrdého, vyzrálého, aromatického strouhaného sýra jako je Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Gran Moravia a podobně. V takovém případě ale pozor na přesolení. Sýr je totiž poměrně dost slaný.
6. Hotovou smaženici hned servírujte, posypanou nadrobno nasekanou pažitkou, zelenou petrželkou nebo třeba zelenou natí jarní cibulky. Nejlépe chutná s krajícem čerstvého chleba, nasucho opečenou topinkou, ale i s uvařenými a máslem omaštěnými bramborami.
Recept
Suroviny:
800 g čerstvých hub
2 lžíce másla nebo sádla (vyzkoušejte postupně obě varianty, každá chutná trochu jinak)
1 cibule
80 - 100 g uzené slaniny
8 vajec
drcený kmín
sůl
pepř mletý
čerstvé bylinky
Postup:
1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky asi 3 mm silné.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na malé kostičky.
3. Na pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo, přidejte cibuli a slaninu a restujte dosklovata.
4. Přidejte pokrájené houby, okmínujte je a na mírním plameni duste za občasného míchání asi 10 minut. Důležité je, aby se odpařila všechna tekutina. Nesolte! Pokud jsou na začátku houby hodně suché, můžete přidat 2 až 3 lžíce vody.
5. K houbám přidejte rozšlehaná vajíčka a míchejte na mírném plameni, dokud nezačnou tuhnout, pak hned pánev odstavte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Jaký recept na houbovou smaženici má foodblogerka Koko? Dozvíte se to ve videu.