Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak mít v bazénu křišťálově čistou vodu?

/
  • Video se připravuje ...
    4. června 2021 ● 08:00

    Průzračná voda je chloubou každého majitele bazénu. K jejímu docílení je však potřeba dodržovat určitá pravidla a dbát na pravidelné kontroly pomocí testerů, ne každá nečistota je totiž vidět na první pohled.

  • 1.

    Filtrace

    Jedním z nejdůležitějších příslušenství jakéhokoliv bazénu je filtrace. Bazénová filtrace je nezbytná pro udržení bezpečné a kvalitní vody v bazénu. Její funkce spočívá v tom, že mechanicky nasává nečistoty porézním prostředím filtru a zachycuje je v něm. Výsledkem je pak křišťálově čistá voda.

  • 2.

    Mechanické nečistoty

    V průběhu sezóny je potřeba odstraňovat nečistoty, které klesly ke dnu, nebo se drží na hladině vody a stejně tak usazeniny ze stěn bazénu. K tomuto účelu dobře poslouží různé druhy vysavačů a sítěk. Znečištění tohoto typu lze předejít pomocí krycích plachet a bazénových zastřešení.

  • 3.

    Testovací soupravy

    Všechny nečistoty v bazénu nelze odhalit pouhým okem. Stojatá voda vytváří ideální prostředí pro různé mikroorganismy, které je nutné odstraňovat. Ke zjištění stavu vody pomáhají různé testovací soupravy. Díky nim lze zjistit koncentraci chloru i pH vody a zavčasu tak zabránit nechtěným řasám, tvorbě zákalů či dokonce podráždění pokožky. Kontrola prostřednictvím testerů by se měla provádět jednou týdně, v období vysokých teplot dokonce dvakrát do týdne.

  • 4.

    Vyvážená hodnota pH

    Hodnota pH se pohybuje v rozsahu od 1 do 14, přičemž ideální hodnota pro bazény je 6,8 až 7,2. Nižší hodnoty způsobují korozi kovových povrchů, blednutí barev a podráždění kůže. Vyšší hodnoty pH vedou k tvorbě různých minerálních zákalů, vodního kamene a jiných sraženin. Vyvážení výsledného pH se koriguje přípravky pH- a pH+. Správně vyvážené pH dokáže také ušetřit značnou část nákladů na další dezinfekční prostředky v průběhu celé koupací sezóny.

  • 5.

    Chlorování

    Chlor se v bazénu může vyskytovat ve dvou podobách. Prvně jako chlor volný, který se do vody uvolňuje rozpouštěním chlorových přípravků za účelem dezinfekce. Hodnota chloru by se měla udržovat v rozmezí 0,3 až 0,6 mg/l. Teprve reakcí volného chloru s organickými nečistotami (například potem) vzniká další forma chloru – chlor vázaný, který nepříjemně zapáchá, dráždí oči, pokožku a sliznice. Jeho odstranění se provádí pomocí superšokového přechlorování.

  • 6.

    Zákaly a řasy

    Co dělat, když nestihnete odvrátit pohromu v podobě řas, či zákalů zavčasu? Na řadu přicházejí přípravky první pomoci.

    Zákaly vzniklé z nevyvážené hodnoty pH lze eliminovat použitím prostředků pH- a pH+. Nashromáždí-li se velké množství takových nečistot, spolehlivě je odstraní Vločkovač anebo Projasňovač. Tyto přípravky na sebe umí navázat malé částečky a vytvořit z nich větší celky, jež spolehlivě pohltí filtrace. Navíc matné vodě dodají jiskru.

    Jakmile barva vody zezelená a stěny bazénu pokryje kluzká vrstva, je jasné, že se v bazénu zabydlely řasy. Vyzrát na ně lze přípravky Stop Řasám, anebo Chlor Šok. Na ty nejodolnější se použije dvousložkový přípravek Super Šok, ten reakcí obou složek uvolní bublinky, které řasy strhnou ze stěn a vynesou je na hladinu vody, kde se o ně postará filtrace.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy