Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zemřel poslední přeživší osvoboditel Osvětimi David Dušman (†98). „Všude byly kostry,“ vzpomínal

Autor: tsv, ČTK - 
7. června 2021
14:25

„Hrdina Osvětimi“ David Dušman, který jako voják sloužící sovětské Rudé armádě za druhé světové války zachránil nespočet židovských vězňů, v sobotu zemřel v úctyhodném věku 98 let. Byl posledním žijícím vojákem, který se podílel na osvobození jednoho z nejproslulejších koncentračních táborů nacistického Německa v Polsku. Informoval o tom web televize CNN.

„Když jsme dorazili, viděli jsme ten plot a všechny ty nešťastné lidi. Zbourali jsme plot našimi tanky, dali jídlo vězňům a pokračovali,“ sdělil Dušman agentuře Reuters minulý rok. Elektrický plot, který obklopoval celý tábor, zboural ve svých 21 letech 27. ledna roku 1945. „Stáli tam, všichni v uniformách, jen oči, jen oči, velmi úzké – to bylo velice strašné, velice strašné,“ doplnil.

„Všude byly kostry,“ vzpomínal v roce 2015 v rozhovoru s německým periodikem Sueddeutsche Zeitung. „Potáceli se z kasáren, seděli a leželi mezi mrtvými. Strašné. Hodili jsme jim veškeré naše konzervy s jídlem a ihned jeli dál honit fašisty,“ řekl Dušman.

Agentuře následně sdělil, že během války si existence tábora nebyl vědom a o strastiplných událostech, které se tam staly, postupně zjišťoval až v následujících letech. V Osvětimi-Birkenau zemřelo přes 1,1 milionu vězňů, většina z nich byla židovského původu.

Poslední momenty svého života strávil v mnichovské nemocnici. Místní židovská komunita ho nazvala „hrdinou Osvětimi“ a jeho smrt považuje za ohromnou ztrátu. „Každý svědek, který zemře, představuje ztrátu, ale loučení s Davidem Dušmanem je obzvlášť bolestivé. Byl jedním z posledních, kdo mohl o této události vyprávět z vlastní zkušenosti,“ řekla prezidentka komunity Charlotte Knoblochová.

Z vojáka olympijským šermířem

Druhou světovou válku přežil spolu s pouhými 68 muži z původně 12000členné jednotky. Utrpěl mnoho vážných zranění a přišel o jednu plíci. Po válce však neváhal a přidal se ke špičce sovětských šermířů. Jeho sportovní kariéra se následně stala odrazovým můstkem pro jeho kariéru trenérskou, která mu vydobyla respekt Evropské olympijské komise, jež ho nazvala jedním z nejlepších světových koučů šermu. Ženský tým sovětské šermířské reprezentace vedl 36 let.

V roce 1972 byl svědkem útoku na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově. „Slyšeli jsme střelbu a hluk vrtulníků přímo nad námi. Bydleli jsme hned naproti izraelskému týmu. My a všichni ostatní sportovci jsme byli zděšení,“ vzpomínal Dušman v roce 2018 v rozhovoru s listem AbendZeitung.

Díky sportu patřil mezi Dušmanovy přátele už od 70. let i předseda Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a taktéž šermíř Thomas Bach z Německa. „Když jsme se v roce 1970 potkali, okamžitě mi nabídl přátelství a radu. A to navzdory osobním zkušenostem s druhou světovou válkou a Osvětimí i židovskému původu. (...) Bylo to tak hluboké lidské gesto, že na něj nikdy nezapomenu,“ uvedl Bach v oficiálním prohlášení IOC.

David Dušman zůstal aktivní až do pozdního věku, ještě v 94 letech chodil téměř denně trénovat mladé šermíře do místního klubu, píše BBC News.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi