Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alžběta II. pozvala po summitu G7 Bidenovy na čaj. Oblékla růžové šaty, Jill blankytný kostým

Autor: ČTK - 
13. června 2021
20:35

Britská královna Alžběta II. (95) na závěr summitu skupiny sedmi velkých světových ekonomik G7 přivítala na zámku Windsor amerického prezidenta Joea Bidena a jeho manželku Jill a společně si dali čaj. Královna se s Bidenovými setkala již v pátek večer na recepci pro představitele skupiny G7 a jejich partnery.

Panovnice si na tuto příležitost oblékla zářivě růžové květované šaty. Bidena s manželkou přivítala na nádvoří hradu, který je domovem královské rodiny téměř 1000 let a tráví zde většinu času od vypuknutí pandemie nemoci covid-19. Jill Bidenová zvolila blankytný kostým.

Bidenovým vzdala královský hold čestná stráž složená z královniny roty prvního praporu granátnické gardy a zazněla americká hymna. Poté je čekala vojenská přehlídka. Prezident i královna podle agentury Reuters vypadali uvolněně a povídali si, než zamířili dovnitř hradu na soukromé setkání.

Bidenovi jsou již čtvrtým prezidentským párem, který královna ve Windsoru přijala. V roce 2018 ji zde navštívili Trumpovi, v roce 2016 Obamovi, v roce 2008 přijala George W. Bushe s manželkou a v roce 1982 Reaganovy. Za 69 let jejího panování se v USA vystřídalo 14 amerických prezidentů, z nichž se setkala se všemi, kromě Lyndona Johnsona.

Zobrazit celou diskusi