Od popravy generála Heliodora Píky uběhlo už 72 let. Uctění památky tohoto generála, kterého v roce 1949 zavraždili komunisté v jednom z prvních vykonstruovaných procesů, proběhlo v pondělí před Generálním štábem Armády České republiky.

„Strach ovládl většinu lidí,“ stojí v posledním dopise

Na pietním shromáždění promluvilo několik řečníků. Jako první vystoupil senátor Jiří Růžička (TOP 09), který připomněl, že 21. červen je pro české země velmi významné datum. „Letos uběhlo přesně 400 let od popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Zároveň uběhlo 72 let od popravy generála Heliodora Píky. Obě popravy mají společné to, že usmrcení hrdinové hájili především české zájmy,“ řekl v úvodu své řeči senátor.

Dále pak připomněl několik slov z Píkova posledního dopisu, který napsal před popravou. „Strach ovládl většinu lidí, neodvažují se říkat pravdu. Kam zmizela poctivost, čest a odvaha?“ ptá se Heliodor Píka v dopise. Následně senátor upozornil, že svoboda je velmi křehká a nesamozřejmá a je třeba o ni pečovat.

Zúčastnil se i generálův prasynovec

Zajímavý proslov měl i generálův prasynovec Jan Píka, který se pietního shromáždění účastnil i s manželkou a třemi syny. „Generálu Heliodoru Píkovi jsme vděční za jeho heroické nasazení pro svobodu a samostatnost Československa. Za to, že v klíčových okamžicích dokázal rozpoznat chapadla zla, a byť si svůj pozemský život nezachránil, je bezesporu vítězem,“ řekl hrdě Píkův prasynovec. Následně citoval zajímavý úryvek z vojenské zprávy, kterou poslal Heliodor československé exilové vládě krátce po začátku svého fungování v Sovětském svazu. Zpětně nutno říci, že jeho postřehy byly velmi přesné.

Video
Video se připravuje ...

Pieta k uctění památky generála Heliodora Píky, který byl zavražděn ve vykonstruovaném procesu 21. června 1949 Veronika Foltová

„Po několikaměsíčním jednání a rozhovorech s vyššími i nižšími činovníky sovětů, zdá se mi býti jasný obraz a cíle sovětské politiky. Vyčkávat vyčerpání Evropy její bolševizací. Válka neskončí porážkou Německa, bude se bojovati dále ve všech státech Evropy, kdy se tato válka změní na sociální revoluci. Mnozí se vyjádřili, že neustanou, dokud nezajistí v Evropě sociální spravedlnost, tedy diktaturu proletariátu,” psal generál.

Jan Píka také připomněl neúnavnou snahu advokáta Rastislava Váhaly a generála Milana Píky, syna Heliodora Píky, který po celý svůj život neúnavně bojoval o to, aby byl jeho otec posmrtně rehabilitován, což se nakonec povedlo v roce 1968.

Zachránil Karla Vaše, ten ho nechal popravit

Tak jako mnoho dalších, i generál Heliodor Píka doplatil na zvůli komunistického režimu. Během války velel československé misi v Sovětském svazu, na kterou si ho sami Sověti vyžádali. V průběhu mise dokonce pomohl osvobodit Karla Vaše ze sovětského gulagu. Vaš se mu po konci války odvděčil tak, že ho jako nechvalně známý prokurátor ve vykonstruovaném procesu nechal 21. června 1949 popravit. Došlo k tomu v plzeňské věznici Bory před šestou hodinou ráno. Oficiálním zdůvodněním popravy byla vlastizrada.

Video
Video se připravuje ...

Armádní generál Heliodor Píka Videohub

 

Fotogalerie
29 fotografií