Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka (19) přišla o nohu při koupání kvůli útoku žraloka. Teď bojuje o jejich záchranu

Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2021
20:46

Devatenáctiletá Paige Winterová v roce 2019 přišla o nohu při útoku žraloka. Před dalšími zraněními, možná smrtelnými, ji tehdy zachránil její otec, který predátora udeřil pěstí do nosu. Dívka se postavila svému strachu a nyní patří k aktivistům, kteří se pokouší zachránit žraloky před vyhynutím. Její příběh přinesl magazín People.

Winterové bylo 17 let, když si s otcem vyrazili na pláž v Severní Karolíně u města Atlantic Beach. Koupala se v mělké vodě, která jí dosahovala sotva do pasu. V jednu chvíli na ni zaútočil žralok, těžce ji poranil v oblasti nohy, pánve a rukou. Podle lékařů byla amputace levé nohy nad kolenem nevyhnutelná, přišla i o několik prstů na rukou.

Bojovnice za záchranu žraloků

Dívce se dostalo okamžité pomoci, z vody ji vytáhli plavčíci, na souši byla ošetřena a urychleně převezena do nemocnice. Ještě ve vodě ji zachránil její otec Charlie, který žraloka udeřil do nosu. Už před svou nehodou se Winterová věnovala aktivismu za záchranu žraloků. Jakmile se tedy po operaci probudila v nemocnici, vzkázala, že ve svou misi stále věří.

Život se jí zcela změnil a musela se naučit žít s protézou, její příběh se stal jedním z dílů ze série Shark Attack Investigation televizního kanálu National Geographic, pořad má premiéru v pondělí 12. července. Její díl se soustřeďuje nejen na rehabilitaci po útoku, ale také na boj za zachování žraločích druhů a dalších mořských živočichů.

Otec s dcerou pokořili strach

„I přes tyto nešťastné okolnosti zůstává Paigein postoj coby aktivistky za mořské živočichy a zvířata žijící ve vodě neochvějný. Přeje si, aby lidé dál respektovali žraloky v jejich vlastním prostředí a dbali na jejich bezpečí,“ vzkázala rodina mladé Američanky těsně po útoku. Během dílu, který jí věnovala stanice National Geographic, se experti snaží určit druh žraloka, jenž ji napadl. Hledají také způsob, jak podobným útokům zabránit.

Paige během útoku žraloka přišla o nohu, o dva roky později bojuje za záchranu predátorů. Paige během útoku žraloka přišla o nohu, o dva roky později bojuje za záchranu predátorů. | Instagram Paige Winterové

Winterová stejně jako její otec přiznali, že se bojí přijít do bližšího kontaktu s predátory, což je pochopitelné. Nicméně v rámci natáčení svůj strach oba překonali. Stanuli tváří v tvář žraloku vouskatému. „Žraloky vouskaté miluju,“ jásala Winterová. „Je parádní,“ dodala. O tomto druhu žraloka se často říká, že působí líně. Často tráví dny „válením“ se na mořském dni a pumpováním vody, schopnost rychle nasát kořist je považována za jeho hlavní zbraň.

„Myslím, že až si ještě víc zvyknu na protézu a naučím se s ní pořádně zacházet, budu otevřená tomu, abych se žraloka i dotkla,“ svěřila se. „Dotknout se žraloka byl tentokrát dobrý a příjemný zážitek,“ zhodnotil Charlie Winter.

Video  Chantelle (35) napadl třímetrový žralok, její manžel ho zahnal pěstmi. Ženu odvezli do nemocnice.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi