Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

40 let od svatby Charlese a Diany! Tajemství pohádky s trpkým koncem prozradil Forejt

/
  • 40 let od svatby Charlese a Diany
    Aktualizováno - 29. července 2021 ● 06:14
    29. července 2021 ● 05:00

    „Princ a princezna na své svatbě… předivo, z něhož se tvoří pohádky.“ I tato slova zazněla v kázání canterburského arcibiskupa Roberta Runcieho v zaplněné katedrále sv. Pavla v londýnské City onoho 29. července 1981. Společně s 3 500 pozvanými hosty je vyslechlo i 750 milionů televizních diváků po celém světě, čímž se z královského svatebního obřadu stala jedna z nejsledovanějších událostí v dějinách.

    Tím pohádkovým párem, který uzavíral manželství a k němuž se již od chvíle oznámení zásnub v únoru upínala pozornost nejen britské veřejnosti, byl následník anglické koruny Charles, princ z Walesu (tehdy 32) a mladičká Lady Diana Spencerová (20). Vše se zdálo být v nejlepším pořádku a svět na chvíli zadržel dech, když si snoubenci navzájem slíbili, že se budou milovat, ctít a respektovat, dokud je smrt nerozdělí.

    Dokonalost vznešeného okamžiku byla pak  stvrzena, když ženich a nevěsta po obřadu vyšli na balkon Buckinghamského paláce a povzbuzováni mnohatisícovým davem, který se shromáždil na slavné třídě „The Mall“, si dali novomanželský polibek. Bylo to zkrátka perfektní. Lidé po celé zemi si na pouličních party připíjeli na šťastnou budoucnost svého příštího krále a královny.

    VIDEO: Svatba Diany a prince Charlese

    Video
    Video se připravuje ...

    Svatba Diany a prince Charlese YouTube

    Nikoho ani nenapadlo, že kulisa pompy a okázalosti zakrývá počátek manželské tragédie, která vyvrcholí o 11 let později oficiálním odloučením a v r. 1996 rozvodem. Události, které k tomuto smutnému závěru vedly, nezastavilo ani narození dvou synů: prince Williama v r. 1982 a prince Henryho v r. 1984.

    Napříč všemu, co dnes o manželství prince Charlese a princezny Diany víme, jedno zůstává stále jisté: jejich svatba byla pro mnohé naplněním snu o pohádce, krásným momentem v jinak nelítostném světě reality. Byl to okamžik, kdy si leckterá dívka sama pro sebe zasněně povzdechla: „Možná i pro mě si jednou přijde princ… možná i já se stanu princeznou…“ a nejeden muž v sobě pocítil rytířské nutkání chránit a opatrovat ženu svého srdce. Vždyť… kdo z nás občas nesní, kdo by nechtěl zažít pohádku… jako tenkrát v Londýně na konci července roku 1981…

    Co o svatbě možná nevíte:

  • 1.

    Nejdelší vlečka historie

    Autor: RR Auction House

    Svatby členů britské královské rodiny se ve 20. století konaly většinou ve Westminsterském opatství v centru Londýna (v r. 1923 se zde brali budoucí král Jiří VI.  a Lady Elizabeth Bowes-Lyonová, v r. 1947 dnešní královna Alžběta II. a řecký princ Philip, v r. 1960 princezna Margaret a Anthony Armstrong-Jones, v r. 1986 princ Andrew, vévoda z Yorku, a Sarah Fergusonová). Princ Charles se však nakonec rozhodl pro katedrálu sv. Pavla. Důvodem byla zejména větší kapacita monumentálního chrámu.

    Svatební procesí zahrnovalo hned několik průvodů královských kočárů, které doprovázeli vojáci jízdní gardy na koních. Nevěsta jela do katedrály v  tzv. Skleněném kočáře obklopeném čestnou eskortou Metropolitní policie. Po jejím boku seděl  otec – John, hrabě Spencer. Ten se do kočáru málem nevešel – a to díky opulentním Dianiným šatům a dlouhé vlečce. Ženich měl k dispozici  prostornější kočár z r. 1902.

    Model byl dílem salonu Elizabeth a Davida Emanuelových, rozhodující slovo při tvorbě návrhu měla ale nevěsta. Šaty byly nejvíce střeženým tajemstvím královské svatby. Jen pár hodin po obřadu začaly jejich repliku nabízet velké obchodní řetězce.

  • 2.

    Náušnice od matky

    Autor: profimedia

    Dianě trvalo 3,5 minuty, než prošla chrámovou lodí k oltáři, kde ji čekal princ Charles oblečený do uniformy důstojníka Královského námořnictva přepásané stuhou Podvazkového řádu. Na zlatých epoletách se skvěl monogram prince z Walesu.

    Podél trasy průvodu se ve svatební den shromáždily dva miliony lidí a po stranách ji lemovalo 2.200 vojáků britské armády a jednotek zemí Commonwealthu. Na pořádek dohlíželo 4.000 policistů. Reálnou hrozbou byl možný útok příslušníků Irské republikánské armády (o pouhé dva roky dříve došlo k atentátu, při kterém zahynul strýc prince Philipa a poslední vicekrál Indie -  Lord Louis Mountbatten).

    Církevní svatební obřad proběhl podle předpisů Anglikánské církve (princ Charles se nástupem na trůn stane jednoho dne její světskou hlavou). Modlitby pronesl děkan katedrály sv. Pavla Alan Webster, kázání měl arcibiskup z Canterbury, který snoubence také oddal.

  • 3.

    Svatba v ohrožení

    Autor: profimedia

    Diana chtěla svatbu zrušit jen pár dní před obřadem. Stále více jí bylo zřejmé, že city, které její nastávající manžel chová ke své letité přítelkyni Camille Parker Bowlesové, nejsou tak nevinné, jak si  zpočátku myslela. Odhalila dokonce přezdívky, které si ti dva vzájemně dali: Charles byl „Fred“ a Camilla „Gladys“. Diana se svěřila svým dvěma sestrám, které jí však  bez obalu řekli: „Na jakýkoli krok zpět je pozdě. Tvoje tvář a jméno jsou už natištěné na vlaječkách, tričkách a hrníčcích.“ Camilla byla nakonec mezi svatebními hosty, a zúčastnila se tak i obřadu v katedrále.

    Dva dny před svatbou se v Buckinghamském paláci konal ples a královna pořádala večeři pro 90 pozvaných hostů. Na programu byla také recepce s následným tancem pro 1.500 příbuzných a přátel. Večer před obřadem královna pozvala do paláce 150 VIP hostů – včetně hlav států a členů evropských královských rodin.

  • 4.

    Prsteny ze speciálního zlata

    Autor: profimedia

    Aby se zabránilo případnému nedorozumění a chaosu, byly pro obřad připraveny hned dvě svatební kytice. Obě obsahovaly gardénie, orchideje, růže, konvalinky, frézie, břečťan a myrtu.

    Dary pro novomanžele přicházely z celého světa a veřejnost si je mohla prohlédnout  na zvláštní výstavě v paláci sv. Jakuba až do začátku října. Mezi nimi byly stříbrné podnosy z Austrálie, dřevěný „koberec“ z Nového Zélandu, brož ze zlata a platiny z Kanady nebo hodiny posázené safíry a diamanty ze Saúdské Arábie.

  • 5.

    Churchillova vnučka

    Autor: RR Auction House

    Mezi družičkami byla i 5letá pravnučka Winstona Churchilla Clementine Hambro a Charlesova 13letá sestřenice z druhého kolena India Hicksová, která dnes ve Velké Británii patří k uznávaným bytovým architektům a designérům. Hlavní družičkou byla dcera královniny sestry, princezny Margaret - Lady Sarah Armstrong-Jonesová.

    V nevěstině doprovodu byli také dva chlapci-pážata - oblečení do replik námořnických uniforem z 19. století:11letý Lord Nicholas Windsor a 8letý Edward van Cutsem.

    Velkolepou svatbu si nenechali ujít vzácní hosté z ciziny.Pozvání přijali všichni generální guvernéři zemí Commonwealthu a evropští vládnoucí panovníci (chyběli pouze monacký kníže Rainier III. a španělský král Juan Carlos I., kterému to nedoporučila vláda. Důvodem byla zastávka novomanželů na Gibraltaru během svatební cesty. Toto území je předmětem  dnes již historického sporu mezi Velkou Británií a Španělskem). USA zastupovala Nancy Reaganová.

  • 6.

    27 dortů

    Autor: profimedia

    K dispozici bylo 27 svatebních dortů. Ten oficiální byl dílem kuchaře Královského námořnictva. Ovocný dort se pekl 14 týdnů, byl 150 cm vysoký a vážil přes 100 kg. Zdobily ho erby prince z Walesu a rodiny Spencerů. Poslední zbylý plátek tohoto kulinářského skvostu byl vydražen v r. 2018 za cca 32.000,- Kč.

    Uzavřením manželství se z Lady Diany Spencerové stala Její Královská Výsost Diana, princezna z Walesu, a třetí dáma Spojeného království (po královně Alžbětě II. a královně Alžbětě, Královně-Matce).

  • 7.

    VIDEO: Ukázka z dokumentu o princezně Dianě

    Video
    Video se připravuje ...

    Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

    Fotogalerie
    70 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

Milla: To nebyly dopisy ale odposlechnutý telefonní hovor...Je to soukromé,ne?Milenci si asi takové věci říkají,jen je vidět jak to má královna pod palcem.Napřed Dianin rozhovor s Gilbeym(neboj se,m­iláč­ku,ne­otěhot­níš")k­terý se ovšem v rámci férovosti moc nepřipomíná,pak odposlechnutý Charles,Philip a nakonec malér když napíchli novináři telefon Kate,­Harry­mu,Wi­llia­movi a několika lidem co pro ně pracovali.A veličenstvo to má stále na salámu.Nebo na salátu.Degenerovaný Charles nebude,krom toho že je pracovitý a tak také pochopil jaké ochrany se mu od paláce dostane a mobil jednou provždy odhodil..

(06. 08. 2021 00:56)

Milla: No oni se asi neprosí aby byli pořád v médiích.Před 40lety měli svatbu a každý rok se to přežvykuje,v případě alespoň částečně kulatého výročí s patřičnou porcí hysterie.

(31. 07. 2021 14:32)

Milla: Po "ch" tvrdé Y.A nevím proč by měl mít Charles úchylku.Prostě se jim rozsypalo manželství,oba si našli bokovku,co je na tom ?

(31. 07. 2021 14:30)

mak: Ty hrubky jsou strašný!

"Diana se svěřila svým dvěma sestrám, které jí však bez obalu řekli: " 👿👾😫😲🙄

(30. 07. 2021 00:39)

Arany: Anglický královský dvůr je jako cirkus pro slaboduché diváky.

(29. 07. 2021 12:06)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy