Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkáři na Slovensku: Tlačenice v bazénu, záplava Čechů, vedro i kontroly na hranicích

Autor: tsv - 
30. července 2021
05:00

Přivezou si rodiny domů místo suvenýru ze Slovenska covid-19? Češi se na dovolených u sousedů nahrnuli na koupaliště, u vody se sešly davy bez roušek. Plavecké areály ve Velkém Mederu podle čtenářky Blesku ani při vstupu nevyžadují potvrzení o bezinfekčnosti.

„Roušky ani nic takového tu nikdo neřeší, venku ani uvnitř,“ sdělila čtenářka Martina Blesk Zprávám. Po roce a půl frustrace, všemožných omezení a zákazů začali lidé divočit. Vstupní brány do koupališť a jiných veřejných areálů nechrání ani dvouhlaví psi, ani personál, který by kontroloval negativní test nebo jiné potvrzení o bezinfekčnosti. „Testy ani žádná potvrzení tu nikdo vidět nechce,“ potvrdila Martina.

I přes velký zájem o koupání se však překvapivě koupaliště ve Velkém Mederu obchází bez dlouhých front. U vstupu si dovolenkáři počkají maximálně několik minut. „Otevírají tu vždy v devět a chvíli člověk čeká, než projde, ale nejsou tu nějaké mega fronty. Vše je v řádu minut,“ referovala čtenářka Martina. Stejná situace panuje i u stánků na jídlo a vodních skluzavek. „Totéž na tobogany i na jídlo, vše kupodivu v klidu.“

Na koupališti se ve velkém srocují Slováci, Češi i Maďaři a roušky nejsou zdaleka to jediné bezpečnostní opatření, na které výletníci zanevřeli. Dvoumetrové rozestupy bychom na místě hledali těžko. „Je tu deka vedle deky,“ popisovala situaci Martina. Vlna veder, která na začátku dorazila na Slovensko, vylákala ven kdekoho. „Celý týden tu je kolem třiceti stupňů.“

Přes hranice rychle a snadno

Podle zkušenosti čtenářky byla cesta přes břeclavský hraniční přechod až překvapivě jednoduchá. Očekávala komplikace a dlouhé kolony způsobené přísnými celními kontrolami, při přejezdu však po Martině a její rodině potvrzení o bezinfekčnosti nikdo nevyžadoval.

„Na hranicích nás nekontrolovali, jen se ptali, jestli máme všechno vybavené. Žádné kolony tam nebyly, nekontrolují každé auto a autobus, spíš to berou namátkou,“ popisovala situaci Češka, která se s rodinou vydala na dovolenou právě autobusem.

Někteří se ale kontrolám stejně nevyhnou. „Jiní lidé říkali, že je úplně šacovali a kontrolovali i datum vakcinace,“ vyprávěla Martina. O tom, zda se přes hranice dostaneme s klidem, nebo na nás naopak připadne dlouhý kontrolní proces, rozhoduje náhoda.

Učitel Pavel byl překvapený kvůli rouškám

Jedním z Čechů, kteří si užívají dovolenou ve Velkém Mederu, je i učitel žáků druhého stupně Pavel Kolář (66). „Slovensko mám rád, mám tu i příbuzné, rodinu, a nerad jezdím tam, kde je strašné vedro. I když to je tady teď taky,“ popsal Blesku důvody, proč si s manželkou pro letní relax vybrali právě sousední zemi.

Aby mohli na Slovensko přicestovat, museli s sebou vzít potvrzení o ukončeném očkování a také vyplnit příjezdový formulář. „Se ženou jsme oba komplet očkovaní, já osobně jsem navíc prožil covid, certifikáty máme s sebou. Nikdo po nás ale nic vidět nechtěl, ani na hranicích, ani tady na místě. Osobně jsem byl také překvapen, že tady se nemusí nikde nosit rouška,“ dodal.

Očkování považuje za důležité. „Lidé musí být chytří, musí si vážit toho, že jsou zdraví. Byl jsem očkován hned v první vlně, jsem učitel, navíc nad 65 let, druhou dávku jsem dostal už v březnu,“ dodal.

Učitel Pavel Kolář na Slovensko jezdí rád, byl překvapený kvůli rouškám Učitel Pavel Kolář na Slovensko jezdí rád, byl překvapený kvůli rouškám | Foto čtenářky Blesku

Zhruba padesátku českých turistů do slovenského Velkého Mederu přivezl v neděli řidič zájezdového autobusu Miroslav Brůža (62). Hranice přejížděli na přechodu u Břeclavi, tam musel zastavit, aby zaplatil mýtné. „Kontrola na hranicích probíhala dobře – slovenští policisté nás uvítali, zamávali nám, řekli nám, kam máme zaparkovat, kudy mohou lidé chodit na toaletu, a to bylo vše. Zeptali se jen, zda máme vše zařízené, žádné certifikáty ale vidět nechtěli. Možná jsme měli štěstí, že nás zrovna nekontrolovali,“ popsal Blesku.

Brůža letošní léto vozí Čechy pravidelně také na dovolenou do Itálie a zpět, kontrolu podle svých slov zažil jen v Rakousku. „Jezdíme každé tři dny tam a zpět. Jednou autobus při cestě z Itálie do Prahy kontrolovali na rakouské celnici, chtěli ale vidět jen občanské průkazy, nic víc,“ uvedl řidič. Oproti loňsku je podle něj nárůst dovolenkářů znát. „Loni jsme jezdili málo, lidi nebyli, letos už se trošku začíná cestovat, je ale otázka, jak dlouho to vydrží. V Itálii protikoronavirová opatření drží, do jídelen a podobně chodí v rouškách, ale na plážích je klid, rozvolňuje se to,“ dodal.

Neočkovaní musí do karantény

Podle aktuálních nařízení ministerstva zdravotnictví jsou všichni Češi, kteří nepodstoupili očkování proti koronaviru, povinni nastoupit po návratu ze Slovenska do karantény. Ti, kteří mají obě dávky vakcíny za sebou, si musí do batohu na cestu přibalit řádné potvrzení. Vyplnění cestovního formuláře zůstává nutností pro všechny.

Děti mladší 18 let se po návratu do Česka řídí podmínkami, které platí pro jejich rodiče. Cestovní formulář musí povinně vyplnit každý účastník výpravy starší 12 let.

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 30. července 2021 15:35 )

Ad Sotoch...neni to dlouho a na hranicich byly fronty a prisne kontrtooly, mluvim o Rakousku.No a pak jako kdysz mavnem praporkem Vse se odvolalo..Ale v obchodech v Rakousku lidi chodili s rouskama..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa