Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nádherný přelet komety: Českého fotografa opět ocenila NASA, jeho snímek je fotkou dne

Autor: ČTK - 
31. července 2021
08:51

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes jako astronomickou fotografii dne opět zveřejnil snímek českého původu. Fotografie s názvem Vzpomínka na Neowise, která zachycuje průlet komety Neowise loni v létě, je dílem českého astronoma Petra Horálka. Jeho tvorbu si NASA pro astronomický snímek dne vybrala již téměř třicetkrát.

„Kometa Neowise zazářila loni v červenci na ranní a později i večerní obloze a byla nejvýraznější kometou na severní polokouli za posledních 23 let. Díky jejímu průletu před Velkým vozem a navíc v době pandemie covidu-19, během které lidé více věnovali svůj zájem přírodě, byla kometa také jedním z nejfotografovanějších astronomických těles vůbec,“ uvedl Horálek v prohlášení.

Neowise byla podle Horálka loni v červenci nejlépe pozorovatelnou kometou na severní polokouli od roku 1997, kdy zazářila Hale-Boppova kometa. Vlasatice se znovu vrátí ke Slunci až za 6765 let.

Snímek vznikl 23. července, kdy kometa proletěla nejblíže k Zemi, v táborové základně poblíž obce Lobendava v nejsevernější části České republiky. Horálek fotografii pořídil během přednášky o vesmíru a zatímco účastníkům besedy dalekohledem ukazoval kometu, usazeným aparátem pořídil 19 půlminutových expozic, které pak složil do jednoho snímku. K dramatické kompozici fotografie přispěla závojovitá oblačnost, která přecházela přes Velký vůz, popsal Horálek.

NASA zveřejňuje Horálkovy snímky pravidelně. Naposledy vybrala loni v srpnu jako fotografii dne snímek s názvem Perseidy z Persea, který zachytil meteorický roj Perseidy a vznikal dva roky. V pořadí jde o třetí snímek komety Neowise českých autorů, který si NASA zvolila pro svou astronomickou fotografii dne.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff. Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy výběr začal, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu po celém světě. Průvodní texty jsou překládány do 23 jazyků včetně češtiny.

Za pětadvacetiletou historii APODu se podařilo uspět ve výběru několika českým autorům, nejčastěji boduje Horálek a brněnský fotograf a matematik Miloslav Druckmüller. Kompletní seznam českých a slovenských úspěchů lze najít na webu České astronomické společnosti.

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi