Úzké uličky, historické domy, kočičí hlavy pod nohama, to je Praha 1. Svým vzhledem připomíná místa, kterými se proháněly Rychlé šípy. V roce 2007 byla dokonce při příležitosti 100. výročí narození Jaroslava Foglara do té doby bezejmenná ulička pojmenována názvem Ve Stínadlech. Podle nového stavebního záměru má v proluce U Obecního Dvora vyrůst moderní novostavba s byty a fitness centrem. Místní se strachují, že barák vymýtí „ducha místa“.

„Nechceme tu obludu“

Obyvatelé Prahy 1 se snaží sjednotit a společně bojovat za pro ně vhodný bytový dům, který bude respektovat historický kontext a okolní budovy. „Kromě vzniku vizuálního rušivého elementu, jakým dům bude, hrozí také zastínění vnitrobloku, zvýšení spodních vod vlivem stavby podzemní garáže atd. Pokácení vzrostlé lípy už je jen dalším z mnoha nepříjemných průvodních jevů plánované stavby,“ zlobí se Šárka Škorpíková jménem nově vzniklé facebookové skupiny Obluda Ve Stínadlech. 

Pražané, kteří jsou proti současné podobě stavby, se také obávají, že se z novostavby stanou pouze investiční byty, které zůstanou prázdné. Iniciativa by ráda dosáhla spojení sil místních občanů a domluvila se s vlastníky sousedních bytů, kteří se stavbou nesouhlasí. „Mají totiž jakožto účastníci stavebního řízení šanci ho zastavit,“ dodává za skupinu Obluda Ve Stínadlech Šárka Škorpíková.

Místo určené pro stavbu

Pozemek, na kterém se má stavět, patří investorské firmě. „Investor koupil pozemek od hlavního města s tím, že ho zastaví. Dopředu to avizoval a Praha 1, jež nebyla vlastníkem pozemku, to nemohla ovlivnit. I v územním plánu je tento pozemek určen k zastavění,“ sdělil Blesku tiskový mluvčí Prahy 1 Martin Šebesta. Stavební záměr následně posuzovala Komise pro územní rozvoj Rady městské části Praha 1.

Jak vyplývá ze zápisu z února 2020, investoři v místě zamýšlejí postavit šestipodlažní rohovou budovu. Dvě podzemní patra mají poskytovat azyl osmi až deseti autům. V přízemí vyroste fitness, v každém podlaží se bude nacházet jeden byt a poslední dvě podlaží se přemění v mezonet. Garáž bude ústit do ulice U Obecního dvora, vstupovat do budovy se bude z uličky Ve Stínadlech.

Komise však tento návrh zamítla. Nerespektuje prý charakter dané lokality. V rámci komise se k návrhu vyjádřil také současný starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), do jehož gesce spadá územní rozvoj a výstavba. „Návrh vnímá malou pokoru k interiéru uličky a k leitmotivu Stínadel vůbec.“ V návrhu také požaduje více zeleně, která zástavbou volné parcely z místa zmizí.

Participační setkání

17. srpna 2021, se uskutečnilo participační setkání svolané Prahou 1. Jeho cílem bylo, aby investor občanům představil své plány a vyslechl si jejich námitky. „Dále také proto, abychom zaznamenali připomínky občanů a předložili je Komisi pro územní rozvoj Rady MČ Praha 1, jež tento projekt projednává,“ dodává Martin Šebesta. Dalším plánovaným krokem Prahy 1 je občanská anketa.

Participaci však kritizuje skupina obyvatel proti výstavbě. Zástupci developerské firmy prý spíše občany „uklidňovali“, než aby od nich shromažďovali podněty. Investory navíc čeká schválení ze strany „památkářů“, protože historické jádro Prahy je zapsáno na Seznam světového dědictví.

„Veškeré novostavby (ale i jakékoliv stavební úpravy) v daném území musejí být projednány orgány památkové péče a odsouhlaseny,“ informuje ředitel odboru památkové péče Jiří Skalický.

Video
Video se připravuje ...

Tady žil Jaroslav Foglar Eva Fornálová

Fotogalerie
13 fotografií