Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakry, koncentráky a atomová bomba: Nejhorší konflikt světa zahájili převlečení esesáci

Autor: yks - 
1. září 2021
18:21

Trvala šest let a vyžádala si 60 milionů obětí. Třetinu z nich tvořili vojáci, zbytek civilní obyvatelstvo. 1. září 1939 vpadlo nacistické Německo do Polska a zahájilo tak druhou světovou válku. Hitler počítal s tím, že si podmaní celou Evropu i Rusko, zlikviduje rasy, které považoval za méněcenné, získá životní prostor pro vysněnou nadřazenou rasu. Namísto toho rozpoutal krvavé peklo, které srazilo jeho zemi na kolena, odhalilo hrůzy průmyslové likvidace lidských bytostí a nakonec položilo základy pro rozdělení Evropy na dva nesmiřitelné tábory, které mělo trvat příštích 45 let.

Německo zaútočilo na Polsko po zvláštní operaci příslušníků SS. Ti v přestrojení za polské vojáky inscenovali 31. srpna 1939 napadení vysílačky, která se nacházela v Gliwicích, tehdy v německém Horním Sasku, polskou armádou. Pak odvysílali výzvu v polštině k boji proti Němcům. Celá akce měla obhájit německý záměr útoku na Polsko. Na nešťastnou zemi se o den později vrhla po zuby vyzbrojená německá armáda. Z východu o 16 dní později udeřila z východu Rudá armáda. Polsko jako samostatná země de facto přestala zanedlouho existovat.

Dva dny po útoku na Polsko vyhlásily válku Německu spojenci, na které Polsko tolik spoléhalo. Francie, Velká Británie a země Commonwealthu, zejména Austrálie a Kanada ale nedokázaly zabránit Hitlerovi v jeho záměru. Naopak první jmenovaná země měla sama zanedlouho čelit nekompromisnímu útoku. Který vyvrcholil kapitulací a ustavením kolaborantského profašistického režimu. 

Během následujících let otřásal Evropou, Afrikou i Asií i Oceánií nesmiřitelný konflikt nacionalistických diktatur Německa, Itálie a Japonska se zbylými demokratickými silami. Vyznačoval se nelítostnou brutalitou proti civilnímu obyvatelstvu (vzpomeňme vyhlazení Lidic), cílenými etnickými čistkami a genocidou (japonský teror v Číně a jihovýchodní Asii, německé koncentrační tábory) a totální válkou, která neváhala využít veškerý dostupný technický pokrok od raketových motorů až po jadernou energii.

Když v květnu 1945 skončila druhá světová válka v Evropě a 2. září podepsalo Japonsko listinu o bezpodmínečné kapitulaci, uzavřel se konflikt, který ukázal některé z nejhorších aspektů průmyslově vedené války, ve které lidské životy byly mnohdy vnímány jako nepodstatné či dokonce nežádoucí a která současně už začínala kreslit hranici Spojenců na jedné straně a Sovětského svazu s jeho satelity na straně druhé. Od světového konfliktu, který zanechal na tváři světa dodnes čitelné stopy, si ve středu připomínáme 82 let.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi