Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krveprolití při oslavách Tálibánu: V Kábulu zemřelo nejméně 17 lidí, islamisté stříleli v davu

Aktualizováno -
4. září 2021
14:15
Autor: ČTK - 
4. září 2021
12:54

Nejméně 17 lidí zemřelo v Kábulu při oslavné střelbě, když bojovníci Tálibánu oznámili údajné dobytí provincie Pandžšír, kde se opevnili jeho odpůrci. Ti tvrdí, že provincie nepadla, a stále se o její nadvládu vedou boje, napsala agentura Reuters. Podle katarského velvyslance v Afghánistánu se v Kábulu podařilo obnovit provoz letiště, informovala stanice Al-Džazíra.

Převzetí kontroly nad severoafghánským údolím Pandžšír na úpatí masivu Hindúkuš oznámili bojovníci Tálibánu v pátek večer, píše Reuters s odvoláním na zdroje Tálibánu. Hnutí však dosud žádné oficiální prohlášení nevydalo. Podle jiného zdroje Reuters z Tálibánu boje v údolí pokračují, postup však zpomalily nášlapné miny na cestách do provinční metropole.

Zprávy z těžko přístupného údolí ohraničeného horami lze jen obtížně ověřit. Právě přírodní bariéry Pandžšíru pomohly v 90. letech bránit toto území před tehdejší vládou Tálibánu i o desetiletí dříve během sovětské okupace.

Mluvčí opozičních sil shromážděných v Pandžšíru uvedl, že síly Tálibánu dosáhly hranice mezi provincií Kápísá a Pandžšírem, útok se však podařilo odrazit. „Obranu bašty Afghánistánu nelze prorazit,“ napsal mluvčí na twitteru.

Stoupenci radikálního islamistického hnutí po pátečním oznámení údajného vítězství stříleli v Kábulu na oslavu „do vzduchu“, uvedla afghánská rozhlasová stanice Šamšad, která informovala o 17 mrtvých a 41 zraněných. Podobné počty obětí uvádí i další stanice Tolo.

Dalších 14 lidí bylo zraněno při oslavné střelbě v provincii Nangarhár východně od Kábulu, uvedl mluvčí nemocnice v tamním správním středisku Dželálábádu.

Střelbu na twitteru komentoval hlavní mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. „Vyvarujte se střílení do vzduchu a místo toho poděkujte Alláhovi. Projektily mohou zranit civilisty, proto nestřílejte, pokud to není nutné,“ napsal.

Katarský velvyslanec v Afghánistánu dnes uvedl, že se technikům za pomocí afghánských úřadů podařilo znovu zprovoznit letiště v Kábulu, které tak nyní může přijímat humanitární pomoc. Brzy podle něj bude připravené i na komerční lety. Korespondent televizní stanice Al-Džazíra uvedl, že letiště již funguje pro domácí linky.

Z letiště bylo v druhé polovině srpna evakuováno více než 120.000 cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, kteří se rozhodli opustit Afghánistán poté, co kontrolu nad prakticky celou zemí včetně metropole převzal Tálibán. Civilní část mezinárodního letiště byla uzavřená a evakuace probíhaly z vojenské části letiště, kterou hlídali američtí vojáci. Ti se z Afghánistánu stáhli k 31. srpnu.

Zobrazit celou diskusi