„Chceme, aby sázení bylo pro všechny klienty radostí. Aby to brali jako zábavu a hazardní hry nebudily žádné negativní konotace,“ říká Petr Knybel, generální ředitel Tipsport a.s. K projektu se přidali všichni hlavní provozovatelé hazardních her v České republice, mezi nimi dále FORTUNA GAME a.s., SAZKA a.s. nebo CHANCE a.s. Pokryto bude 95 procent legálního trhu s hazardními hrami.

Z dat vyplývá, že pro 97 procent populace nemá s hraním hazardních her žádný problém. „Počet rizikových hráčů může být v České republice okolo 90 tisíc,“ odhaduje psycholog a vedoucí Centra epidemiologického a klinického výzkumu závislostí v Národním ústavu duševního zdraví. Ve srovnání se závislými na alkoholu (zhruba 900 tisíc) či na kouření (1,6 milionu) jde o malou skupinu, ale společenské náklady jsou přesto vysoké. Podle Psychiatrického centra Praha stojí hazardní hraní Česko 14 až 16 miliard korun ročně.

Praha už není kasinem Evropy

Za poslední roky klesá počet provozoven s hazardními hrami. Z 8 367 podniků v roce 2011 jich dnes funguje pouze 1 007. V samotném hlavním městě se aktuálně nachází jedna třetina českých heren. Původních 1051míst se zmenšilo pouze na něco okolo tří stovek. „Jednorucí bandité“ – výherní automaty, mají z Prahy zmizet do dvou let. Vyhláška platí od ledna 2021, automaty se začnou odstraňovat, až jim vyprší licence.

Navíc od roku 2017 platí přísná pravidla týkající se hraní hazardních her. Sázející se musí registrovat pod svým jménem a při každé hře být přihlášeni na svůj účet. Je to, jako když by se člověk musel při návštěvě trafiky registrovat a při každé koupi cigaret by se musel přihlásit na svůj účet. Trafikant by si zapisoval, kolik cigaret si jich zákazník koupí a kolik vykouří. Následně by těžkému kuřákovi v žádné trafice neprodali ani „kusovku“.

Díky ze zákona povinnému reportingu mají provozovatelé her k dispozici obrovské množství dat o chování hráčů. Právě ta pomáhají členům IPRH, aby ve spolupráci s odborníky mohli s využitím matematických modelů vyvinout algoritmus, který hráče včas upozorní, že mohou ztratit nad hraním kontrolu. „Ústředním motivem projektu je včasná intervence rizikových hráčů,“ dodává vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Co dnes „frčí“ mezi hráči?

Podle Výroční zprávy o hazardním hraní v ČR v roce 2020 si během roku „zagemblilo“ 35 až 50 procent dospělých. Hráči nejčastěji sází v loteriích, ale hlavně s příchodem covidu vzrostla i účast na online hrách. „Zatímco prevalence hraní kvůli COVID-19 loni mírně klesla, odhady výskytu problémového hraní se naopak meziročně mírně zvýšili,“ dodává Viktor Mravčík. Překvapivě nejméně se hrají živé hry v kasinu. Sází v nich pouze jedno až tři procenta hráčů.

Boj proti závislosti

V současné chvíli je projekt zatím „v plenkách“. Ve čtvrtek 16. 9. došlo ke slavnostnímu podpisu spolupráce mezi provozovateli. Projekt chce zabránit vzniku rizikového hráčství, informovat o problematice a spustit softwarový program na detekci rizikového chování.

Už nyní funguje informační protál www.zodpovednehrani.cz, kde jsou informace o rizikovém hraní a pomoc. Na softwaru se zatím pracuje. Mimo dodržování pravidel projektu Zodpovědné hraní se provozovatelé dobrovolně zavázali, že každá reklama bude obsahovat informaci o nástrojích zodpovědného hraní.

Video
Video se připravuje ...

Gamblerství je stále problém. Hráči se přesunuli na internet a k investicím Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií