Narodil se v Pardubicích do hudební rodiny, tatínek prof. Josef Martin byl houslový virtuos a pedagog. Hra na klavír a housle v hudební škole se stala základem pro studium na Státní konzervatoři v oddělení tance a hudebních nástrojů a později na konzervatoři J. Ježka v oboru společenský tanec. Dvouletou vojenskou službu prožil jako člen Posádkové hudby a poté v roce 1964 úspěšně absolvoval konkurz na místo učitele v Praze 1 v Lucerně. Od roku 1965 se stal jeho hlavním působištěm Ústřední kulturní dům železničářů na Náměstí Míru.

Byl zakládajícím členem Svazu učitelů tance (1969) a členem České profesionální taneční federace (1998), zúčastnil se několika tanečních soutěží, další spolupořádal. V roce 1991 vyšla jeho příručka Do společnosti i na taneční parket a publikoval řadu článků v časopisech a novinách. Obdržel ocenění za kulturní přínos do života Prahy – cenu Primátora.

Do jeho činnosti spadalo také konferování plesů a významných společenských akcí. Současně byl vedoucím a choreografem tanečního kroužku Rytmus při ÚKDŽ. Klasická předtančení polonézy, standardních, latinsko-amerických tanců či polky tehdy nesměla chybět na žádné větší společensko-taneční akci. Za speciální zmínku stojí například jeho nastudování a provedení úplné České besedy na prvním obnoveném Plese v Opeře v Praze v roce 1992 a stylové předtančení na rakouském Plese v Opeře. Dlouhodobě spolupracoval s většinou velkých tanečních orchestrů. Se členy tanečního kroužku účinkoval například ve filmu Na Žofíně s Bedřichem Smetanou, Anděl svádí ďábla, Trhák, v klipu Karla Gotta A to mám rád, tančil v televizních Diskotékách pro starší a pokročilé, v pořadu Sejdeme se na Vlachovce.

Ivan Martin byl učitelem tance srdcem i duší. Nikdy neměl „zaměstnání“, žil naplno své osudové milované povolání pro lidi a s lidmi. V taneční sezóně vedl sedm dní v týdnu dva až tři taneční kurzy za sebou, moderoval plesy, společenské akce, vedl tréninky tanečního kroužku atd. Za více než 40 let výuky tance ho znaly až čtyři generace rodičů a mládeže.

S manželkou vychoval dva syny. Odešel tiše ve spánku ve věku nedožitých 84 let. Poslední rozloučení proběhne v pondělí 4.10. ve 12.15 v obřadní síni krematoria v Motole.

VIDEO: Skandál hvězdy Plačkové: Pustí ji na svobodu? A Matušková se vdala

Video
Video se připravuje ...

Skandál hvězdy Plačkové: Pustí ji na svobodu? A Matušková se vdala Bára Horáková

Fotogalerie
44 fotografií