Luigian Lollobrigida, která zesnula v požehnaném věku 95 let, se narodila v malém italském městečku Subiaco a své dětství strávila běháním po horách. Když se rodina přestěhovala do Říma, začala obcházet soutěže krásy. Půvabná brunetka, která původně studovala malířství a sochařství, záhy vyhrála Miss Řím, a ve dvaceti letech byla třetí na Miss Itálie. A tak se z ní stala modelka a později herečka.

Prvním snímkem, který ji proslavil, byl Pozor! Banditi! z roku 1951. A další role v hitech Krásky noci a Fanfán Tulipán jí zajistily renomé hvězdy evropského formátu. Následovaly veleúspěšné snímky Chléb, láska a fantazie, Chléb, láska a žárlivost, Římanka a postava cikánky ve filmu Zvoník u matky boží.

Dokladem úspěšné spolupráce božské „Lollo“ s jinými kinematografiemi jsou například americký snímek Italské prázdniny, britské drama Bezcharakterní žena či britská komedie Hotel Paradiso. Za roli zralé ženy od rány ve snímku Dobrý den, paní Cambellová byla dokonce nominována na Zlatý Glóbus.

V roce 1995 přijela Lollobrigida jako oficiální host na Filmový festival v Karlových Varech, kde předala Křišťálový glóbus Janu Svěrákovi za jeho vítězný film Jízda. Sama zde převzala cenu za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V roce 2018 získala za své úspěchy na plátnech hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

VIDEO: Jiřina Bohdalová je hereckou rekordmankou: Hraju už 86 let! Kdo za to může?

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová je hereckou rekordmankou: Hraju už 86 let! Kdo za to může? David Turek

Od konce šedesátých let se Gina objevovala ve filmech jen sporadicky a vrátila se k výtvarnému umění. Také po celý život úspěšně fotografovala, vytvořila kolekci fotek Paula Newmana, Salvadora Dalího či fotbalového týmu německé reprezentace. Vydala knihu svých fotoreportáží Italia Mia, pro italský časopis Gente získala v roce 1974 exkluzivní rozhovor s kubánským vůdcem Fidelem Castrem, natočila i dokument o Indiře Gándíhové. Tvořila rovněž sochy a coby jaksepatří renesanční žena fušovala i do politiky. Kandidovala do Evropského parlamentu, ale neúspěšně. Dlouhá léta spolupracovala s UNICEF a s organizací Lékaři bez hranic, věnovala se i obchodu s módními doplňky a kosmetikou.

Přestože jí vždy muži padali k nohám, ona sama byla provdaná jenom jednou, a to v letech 1949 až 1971. Z manželství s lékařem Milkem Skoficem má syna Milka. Její údajný druhý sňatek s o 34 let mladším Javierem Rigauem byl v lednu 2019 anulován ve Vatikánu samotným papežem. Muž, který měl být od roku 2010 jejím manželem, totiž podle vyjádření herečky zneužil plnou moc vydanou pro jiné účely. O sňatku se prý dozvěděla až o dva roky později.

Na základě těchto událostí zažádal její syn soudy o zbavení Giny svéprávnosti, a ty rozhodly, že žena musí mít opatrovníka. Soud sice vyloučil, že by herečka trpěla vážným duševním onemocněním, podle znalců však bylo její vnímání reality oslabené.

Fotogalerie
32 fotografií