Řásnovka je tajemná čtvrť, skládající se z malých domků a dvorků, kterou si Foglar vyfabuloval. Ulice se stejným jménem sice ve Starém Městě pražském existuje, ale části děje se odehrávají jinde. „Byla to fabulace, kdy spisovatel posbíral inspirace z různých míst a vytvořil fiktivní čtvrť Řásnovku,“ řekl Blesku Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara. 

 „Pro mě je lavička emoční záležitostí. Jsem tu jako jeden z těch, kterým knihy Jaroslava Foglara změnily život. Pamatuji si, jak jsem ve čtrnácti letech strávil mnoho času vymýšlením Fantanu,“ vzpomíná Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze.

Proč u městské knihovny?

Místo u budovy městské knihovny v Korunní 68 bylo zvoleno kvůli spojitosti se slavným českým spisovatelem. „Jaroslav Foglar na Korunní třídě bydlel většinu svého života, od raného mládí, kdy tu chodil do školy,“ popisuje Roman Šantora. Jeho celoživotní dílo se váže k práci s mládeží, časopisům a knihám. „Ale největší množství dětí a mladých lidí u nás ovlivnil svou spisovatelskou činností,“ doplňuje. Proto stojí lavička na příhodném místě u knihovny, v ulici, kde dlouhou dobu bydlíval.

Lavičku však s místem pojí ještě jedna souvislost, design byl totiž inspirován knihou Tajemná Řásnovka. V knize se nachází pasáž, kde autor popisuje, jak před mnoha lety udělal neznámý chlapec hřebíkem rýhu do zídky z měkkého materiálu. Od té doby jezdívali chlapci i dívky prstem v rýze jako v koleji. Dokonce i sám spisovatel. Rýha se nachází v zídce zhruba deset metrů od vchodu do knihovny.

Pět hotových, další na cestě

Po celé Praze bylo rozmístěno již pět laviček. Jedna se nachází v Riegrových sadech, druhá v Grébovce. Třetí lavička krášlí Stromovku a čtvrtá se nachází ve Starém Městě pražském v Záhadě hlavolamu. Všechny zkrášlují místa, která se nějakým způsobem vážou k dílu nebo životu známého českého spisovatele, který napsal více než 20 knih pro děti a mládež. Lavičky vyřezal pan Pokorný z tvrdého dřeva, aby dlouho vydržely. Nejnovější je konkrétně vyrobena z dubu.  

Na lavičku přispěli příznivci díla Jaroslava Foglara. Řezba trvala okolo dvou měsíců. Její cena se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. V současné chvíli mají skauti vytipovaná další místa. „Určitě chceme, aby vznikla jedna lavička téměř ke každé knize Jaroslava Foglara,“ vysvětluje Roman Šantora. Skrze lavičky prý lze uchopit Foglarovo dílo na konkrétních místech. „Velmi málo prozrazoval, kde se odehrávaly děje. Ale některé věci prozradil,“ říká skaut. Lavičky připomínají, kterých míst se knižní pasáže týkají. 

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní odkrytí lavičky, na které leží deka z bytu Jaroslava Foglara. Možná na ní Jestřáb na táborech lehával Jan Dařílek

Fotogalerie
9 fotografií