Neuvěřitelný svět sci-fi románů Duna vytvořil americký spisovatel Frank Herbert, první z nich vyšel již roku 1965 a od té doby nepřestává fascinovat nové a nové příznivce. Teď se předlohy chopil režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Blade Runner 2049) a divákům již 21. října v kinech představí příběh Paula Atreidese (Timothée Chalamet), nadaného mladého muže narozeného pro osudový úkol, jenž jej vede na nejnebezpečnější planetu ve vesmíru. „Byl jsem ve věku Paula Atreida, bylo mi 15, když jsem Dunu četl poprvé,“ řekl režisér v exkluzivním rozhovoru pro Blesk. „Vzalo mě to hned od prvních stránek, přečetl jsem celou sérii, stal jsem se fanouškem Duny, byl jsem jí posedlý!“ dodal. Jeho hlavní hvězda Chalamet pak přiznal: „Já jsem se k příběhu dostal až dodatečně. Ve chvíli, kdy jsem sledoval zprávy a zjistil, že ji má Denis režírovat…“

DUNA: Kultovní sci-fi dílo podle knih Franka Herberta vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis... V kinech od 21. 10. 2021.
Autor: Vertical Ent., Warner Bros.

Dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření – melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů (Oscar Isaac). Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce (Rebecca Fergusonová), kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé Fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají?

DUNA: Kultovní sci-fi dílo podle knih Franka Herberta vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis... V kinech od 21. 10. 2021.
Autor: Vertical Ent., Warner Bros.

To divákům zodpoví hvězdy jako Rebecca Fergusonová, Josh Brolin, Stellan Skarsgård a řada dalších, včetně zpěvačky a herečky známé pod jménem Zendaya, která navštívila Česko během natáčení komiksového snímku Spider-Man: Homecoming. Režisér Villeneuve během natáčení spojil síly i s šéfem kaskadérů Tomem Struthersem (trilogie Temný rytíř, Inception) či oscarovým skladatelem Hansem Zimmerem (Gladiator, Lví král). Své herce vybíral do rolí sledovaného projektu velmi pečlivě. „Timothy má četné kvality, mimo jiné hlubokou, hlubokou inteligenci v očích a starou duši,“ řekl Villeneuve. „Když s ním mluvím, mám dojem, že žije několik životů. To na mě zapůsobilo. Ale zároveň vypadá na kameře tak mladě. Takže ten kontrast někoho, kdo budí dojem velké zkušenosti a zároveň vypadá jako teenager, to je Paul Atreides.“

O příběhu Duny jeho čtenáři vědí, že to není „jen“ zásadní sci-fi. Je to příběh srozumitelný pro každého, plný sdělení a emocí. I pro ty, kdo žánr nijak nevyhledávají, je poutavým vyprávěním od začátku do konce. „Duna je film o schopnosti se adaptovat, když se blíží spousta změn. Proto si myslím, že je i pro nás relevantnější než kdy dřív,“ míní režisér. „Myslím, že ten film je metafora, ponaučení pro každého,“ dodal Timothée Chalamet, jehož u nás můžeme znát z projektů jako Interstellar (2014), Dej mi své jméno (2017) či seriálu Homeland (2012). Zendaya pak ke své účasti na snímku Duna dodává: „Celé to byl magický zážitek, být součástí něčeho tak ohromného, doslova jiného světa.“

DUNA: Kultovní sci-fi dílo podle knih Franka Herberta vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis... V kinech od 21. 10. 2021.
Autor: Vertical Ent., Warner Bros.

Film se natáčel v Jordánsku, což byla režisérova jasná volba. Využil umu zkušeného kameramana Greiga Frasera (30 minut po půlnoci, Sněhurka a lovec). „Denis je odjakživa velkým fanouškem knih. Věděl, jak chce, aby to místo působilo,“ řekl Fraser. „Chtěl, aby od první chvíle odráželo Arrakisovy pocity. Drsné, opuštěné místo, které je ale reálné. Ne sci-fi svět.“ Villeneuve dodal: „Točit ve skutečné poušti byla moje podmínka. Argumentoval jsem, že Čelisti taky netočili v bazénu. Jmenuje se to Duna, potřebovali jsme být ve skutečném prostředí, aby nás inspirovala ta nekonečnost.“ A tu nekonečnost dokonalého vyprávění už brzy budeme moci okusit i v českých kinech.

Další slova herců, upoutávku a film o filmu najdete ve videu, kdo je kdo v příběhu Duny pak v galerii.

Video
Video se připravuje ...

DUNA: Rozhovory s tvůrci, upoutávka snímku a film o filmu. Blesk, Vertical Ent., Warner Bros.