Raymond Wallace z americké Missouri je známý jako jeden z největších mystifikátorů, který zamotal hlavu nejen lidem v USA, ale potažmo i celému světu. Pracoval hlavně jako dřevorubec, jistou dobu ale také působil na různých silničních stavbách ve Washingtonu, Oregonu a Kalifornii. Za druhé světové války sloužil v armádě jako letecký střelec.

Samozřejmě nejvíc se proslavil jako ten, „kdo pátrá po bigfootovi“. Wallace čas od času přišel i s nějakým novým „nálezem“, nejznámější jsou stopy, které údajně nalezl a zachytil je do sádrových odlitků. Wallace se s nimi dokonce nechal slavnostně zvěčnit a až do své smrti prohlašoval, že jeho nálezy stop jsou zcela autentické.

Wallace, který žil od roku 1961 v Toledu ve státě Washington, zemřel v roce 2002. A právě po jeho smrti syn Michael mezi věcmi z pozůstalosti našel něco, co mu i dalším lidem vyrazilo dech. Byly to dřevěné makety obrovských chodidel, které až na svou velikost vypadaly téměř jako lidské.   

Dnes se má za to, že právě Wallace je skutečně ten, kdo celou „bigfootí“ pátrací horečku rozdmýchal, a ze všech si tak pěkně vystřelil. Z objevitele se tak stal obratem padouch.

První zmínka v amerických médiích o nálezu podivných obřích stop se datuje do roku 1958. Jednalo se o otisky, které našel dělník stavební firmy pokládající nedaleko silnici. Na tom samém místě a v té samé firmě shodou „náhod“ pracoval i Wallace. 

Jak po Wallaceovy smrti jeho rodina přiznala, jejich slavný člen nejen že vyřezával obřími stopy do dřeva a chodil s nimi pak po lesích, aby nafingoval pohyb chlupatého monstra. On podle nich také po okolí trousil vzorky srsti a trusu, které doufal, že hledači bigfoota najdou a budou ze svého štěstí u vytržení. Pravda byla taková, že srst i fekálie pocházely z bizonů z Wallaceovy farmy.

V roce 1967 údajně bigfoota natočili Roger Petterson a Bob Gimlin v severní Kalifornii. Kritici však záběry dlouhodobě označují za podvod s odůvodněním, že jde pouze o člověka v kostýmu gorily. 

Fotogalerie
10 fotografií