Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Adept na ministra Jurečka u Zemana řešil důchody. Prezident dál nemá horečky, hlásí Mynář

Aktualizováno -
3. prosince 2021
13:55
Autor: ČTK, Mii - 
3. prosince 2021
06:57

Kandidát na ministra práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by chtěl změny důchodů v Česku prosadit v příštích dvou letech. Zmínil zavedení minimální zaručené penze ve výši nejméně 10 000 korun pro všechny či zvýšení penzí za výchovu dětí. Své plány v resortu práce představil dnes prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech. Ten podle jeho kancléře Vratislava Mynáře nadále nemá příznaky covidu, přesto jednání opět proběhlo za plexisklem.

Poměrně podrobně jsme hovořili o mých představách a představách naší koalice dotáhnout důchodovou reformu. Chtěl bych, abychom věci, na kterých je už dnes shoda po jednání minulé odborné skupiny, velmi rychle připravili do legislativy a ideálně během prvních dvou letech dokázali tuto část důchodové reformy velmi rychle aplikovat do praxe,“ řekl Jurečka.

Video  Marian Jurečka (KDU-ČSL): Základní důchod má být 10 tisíc, Zeman souhlasí  - ČTK
Video se připravuje ...

Prosazovat chce, aby se ve výši penze víc odrážela výchova dětí. Od roku 2023 se má důchod za každé vychované dítě zvednout o 500 korun, nejvýš však o 1500 korun. Tento zákon už je ale schválený, přijal se v minulém volebním období. Shoda je i na minimálním důchodu. „Tady budeme hledat jenom tu výši a ten parametr, který by to pravidelně pak valorizoval nějakým indexem,“ dodal budoucí ministr. Podle něj by zaručený minimální důchod pro všechny měl být minimálně 10 000 korun.

Financování penzí by mělo projít změnami

Jurečka dnes řekl, že základem financování penzí by měl být stále takzvaný průběžný pilíř, do kterého plynou odvody. Míní, že by se navýšením penze za výchovu dětí mohla udržet vyšší porodnost, zajistili by se tak budoucí plátci do systému. Posílit se má i spoření na stáří. Podle expertů bude ale nutné do financování penzí zapojit daně, z nichž by se měl základní důchod platit. Jinak se jen dosavadní vybraná suma z odvodů přerozdělí. Polepšili by si sice lidé s nízkou penzí, ale ostatním by důchod klesl. Vedlo by to podle nich k nivelizaci důchodů.

Jurečka dnes se Zemanem debatoval i o sladění práce a rodiny, valorizaci minimální mzdy, práci v důchodovém věku či zabránění zneužívání dávek. Zeman se v minulosti zajímal o fungování hospiců. Budoucí ministr řekl, že dnes mluvil s hlavou státu i o důležitosti paliativní péče a terénních sociálních služeb. „On sám (prezident) je dnes, řekněme, příkladem toho, že sociální péče v ČR umí velice dobře fungovat,“ dodal Jurečka. Jednání označil za konstruktivní. Podle něj se hlava státu na některá témata doptávala.

Prezident dál nemá přiznaky covidu

Dnešní schůzka uzavřela první týden Zemanových rozhovorů s kandidáty a kandidátkami do ministerských funkcí, Jurečka byl osmý návštěvník v Lánech. Setkání mají skončit 10. prosince. Prezident kvůli svému nakažení covidem musí být v izolaci, při setkáních tak sedí na invalidním vozíku v prosklené buňce. Debata se vede přes mikrofony.

I nadále Zeman přiznaky onemocnění nejeví, uvedl dnes odpoledne jeho kancléř Vratislav Mynář. „Pan prezident stále nemá žádné klinické příznaky, nemá horečky. Normálně funguje a pracuje, jak celý národ vidí, a dodržuje všechna epidemická opatření,“ řekl. Prezident se podle něj bude chtít sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS) záhy poté, co v pátek 10. prosince ukončí schůzky s kandidáty na ministry.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v Ústavě ČR. Kritici považují dvoutýdenní cyklus setkání za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pětice stran uzavřela koaliční dohodu 8. listopadu.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sekebo ( 4. prosince 2021 10:46 )

Ano, v této vládě bude zemědělec řešit důchody a elektrikář finance. Už v jedné vládě ODS řešil finance chemik a tak to vše seškrtal, že jsme následky krize řešili o 2 roky déle, než zbytek Evropy. Kocourkovští hlásí změnu a vidíme, že si jdou pevně za svým. A aby nezapomněli na někoho s hodně podezřelou minulostí, tak si přibalili křišťálově čistého Blažka. To bude změna !!!

PraPor ( 3. prosince 2021 21:26 )

Zlata jako v ruském metru.

oltec ( 3. prosince 2021 18:44 )

kdyby nezničili dokumenty hned po sametové revoluci tak těch estébáků by tam bylo plno stačilo mě hned po revoluci přečíst seznamy z novin Cibulky a div se byl tam i Venoušek

Levsalonu ( 3. prosince 2021 18:25 )

Souhlas. Jenze to by v budouci vlade museli byt lide s odvahou. “ Nejsme jako oni” jeden z nejhloupejsich sloganu
“ sametove” revoluce. Jak takovy pristup dopadl, vidime dodneska. Estebacky cobolsky aparatcik zde mohl radit jak cerna smrt, byvali komousi sedi na vysokych postech, a Fiala neni schopen ukazat Zemanovi, ze jeho hra o truny skoncila s oznamenim vysledku voleb. Tato banda zbabelcu se uz ted odepsala, a to jeste ani nezacali. Ale vlastni vinou, vlastnim zbabelym servilnim jednanim.

PetPet ( 3. prosince 2021 16:36 )

..po té matroš střelí za 230? jsou hezké plexisklové boxíky do oblouku, přišrouboval by se na futra a nevycpával igelitem , to fakt nevymyslíš co předvedli za dílko.. ještě že neudělali stříšku z vlnitého plechu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa