Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Povinné očkování skupin: Špatně načasované a problém s vyhláškou, varuje člen AntiCovid týmu

Aktualizováno -
6. prosince 2021
22:55
Autor: simao - 
6. prosince 2021
22:07

Babišova vláda dala v pondělí zelenou tomu, aby ministerstvo zdravotnictví dotáhlo do konce vyhlášku, která určí povinnost očkování pro věkovou skupinu 60+ a také pro vybrané profesní skupiny včetně lékařů, policistů či pracovníků v sociálních službách. Do budoucna hrozí, že nová vláda Petra Fialy (ODS) však s takovou vyhláškou souhlasit nebude. Expert z AntiCovid týmu, lékař a poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL), v ČT varoval před tím, že vyhláška může být do jisté míry problematická.

„Tam je nejhorší to načasování a to provedení, to jsou dvě věci, které jsou zásadní. To načasování je vlastně ve chvíli, kdy my potřebujeme oočkovat řádově miliony lidí, ale očkujeme třeba 60 tisíc denně. To znamená: My máme před sebou obrovskou skupinu lidí, kteří se chtějí očkovat, a do toho vlastně se snažíme nějak dostat lidi, kteří se očkovat v tuto chvíli nechtějí. Primárně nám vadí to, že to děláme ve špatném čase, kdy to vlastně nepotřebujeme,“ upozornil na ČT24 Tom Philipp, poslanec za KDU-ČSL a přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a FTN.

Vyhlášku slíbil do konce týdne vydat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), toho času sám v izolaci kvůli pozitivnímu covidovému testu. Povinné očkování vybraných skupin označil za jedinou možnou cestu z krize. Podle Vojtěcha takto bude postupovat nakonec většina zemí Evropy.

Philipp však uvedl, že nyní je zapotřebí především očkování třetí dávkou, která zvýší obranyschopnost. Očkovací vyhláška navíc dle něj vzniká překotně a místa, která ji mají připomínkovat, se chybně zúžila jen na několik. „To všechno povede k tomu, že ta vyhláška nebude kvalitní, nebude prodiskutována a má velkou pravděpodobnost, že ji třeba soud shodí,“ varoval Philipp s tím, že vyhláška měla projít normálním připomínkovým řízením.

Poslanec ANO: Chybí učitelé

Opatření v podobě povinné vakcinace pro část profesí a lidí hájil v ČT poslanec ANO a člen zdravotnického výboru Jiří Mašek. „Zavádíme ji proto, že chceme docílit proočkovanosti výrazně vyšší,“ uvedl Mašek. Mezi zdravotníky, hasiči, policisty, vojáky či pracovníky sociálních služeb mu chybí učitelé, které by přitom do povinného očkování profesí zahrnul také.

„Očkování má smysl, byla možnost o plošném povinném očkování u všech lidí - tou cestou šlo například Rakousko, chystá se na to Německo (…), přitom výskyt nových onemocnění je u nich nižší než v ČR. Rozum by velel jít touto cestou povinného očkování, ale je tady dost rozjitřená situace. Beru to jako dobrý kompromis, to povinné očkování vybraných skupin,“ míní Mašek.

Babiš povinné očkování v červenci odmítal

Němci i Rakušané jsou primárně sami od sebe více disciplinovaní a nevůle k očkování tam není tak dramatická jako v ČR, uvedl Mašek. Neproplácení testování i avízo očkování vybraných skupin lidi motivovalo k prvním dávkám, pokud však nastupující vláda přijde s tím, že jej zruší, lidé si podle Maška řeknou: „Nebude to tak nutné, oni to zase změní, oni to zase zruší.“ „Tady bych chtěl budoucí vládě říci, ať jsou v těch vyjádřeních opatrnější a ať to hodně zvažují,“ vzkázal poslanec ANO v Událostech, komentářích.

Povinné očkování přitom letos v létě odmítal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Za této vlády nebude nikdy žádné povinné očkování, ani zdravotníků, aby to bylo jasné,“ tvrdil Babiš v červenci. Mašek uvedl, že změnu přinesly například rychlejší vyprchání imunity po druhé dávce i nové mutace, důvodem k obezřetnosti je pak nyní i komunitní šíření variace omikron.

Zahýbá omikron s čísly?

K současnému průběhu pandemie a vyčkávání Babišovy vlády ohledně dalších možných opatření lidovec Philipp poznamenal: „My se domníváme s AntiCovid týmem, že ta situace se opravdu mírně zlepšuje, případně se stabilizovala. Zatím se orientujeme především podle té zátěže v nemocnicích. A ta zátěž je v posledních sedmi dnech zhruba stejná (…). Jsou to čísla velká, jsou to čísla hrozivá a samozřejmě jsou za tím konkrétní lidské příběhy, někdy bohužel velmi smutné (…). Nicméně je to v tuto chvíli stabilní. Asi tomu vypovídá i reakce vlády.“

Vláda v demisi dnes nepřijala další opatření, která by znamenala opětovné zpřísnění. Spekulovalo se, zda přijdou na řadu třeba omezení počtů účastníků kulturních akcí.

„Nová varianta omikron může s těmi čísly zahýbat. Nakažlivá bude hodně, ale nevíme, jak bude dalece vést k těžkým průběhům. Já jsem v tomto optimista,“ poznamenal Vojtěch.

Na prodloužení prázdnin se neshodli

U jednoho opatření se však s vládou AntiCovid tým neshodl - tlačil na to, aby vláda zavřela školy dříve a byly delší vánoční prázdniny s tím, že by se stihla dvojice otestování žáků, aby následně neroznášeli případnou nákazu do širších rodin během svátků. Ministr Vojtěch i jeho vládní kolega Robert Plaga (za ANO), šéf školství, však o prodloužení prázdnin nechtěli slyšet.

„Vláda na to nepřistoupila. A jak cítím tu náladu v přicházející vládě pana premiéra Fialy, my nebudeme chtít dělat takové ty věci ze dne na den,“ dodal Philipp v ČT.

Video  Vojtěch hájil povinné očkování vybraných skupin: Je to jediná cesta z této krize.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. prosince 2021 21:02 )

--Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
--Záznam Poslanecké sněmovny 14.12.2021 (4. schůze)
www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=V­alUdYH­1E3Y
Začátek v čas 2hodin 41 minut, záznam Poslanecké sněmovny 14. 12. 2021:

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 12:39 )

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 12:36 )

než proočkujete ty co to potřebují bude tu omicron a co pak? Kdo chce nebo myslí že to potřebuje ať se očkuje. Ale mzcr by mělo propagovat zdravý životní styl. Hlavně nelhat. Doufám že tahle babišova sebranka odejde a už se nevrátí.

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 12:33 )

e.lesanova ( 6. prosince 2021 23:09 )

Jestli chcete lidi nastartovat na maximum, tak "zkuste" nařídit povinné očkování ...a nebudete stačit utíkat....I tak už se politikům zdařilo nažhavit vzduch jako v r.89, teď už stačí poslední sirka...Lidé nejsou nesvéprávné ovce a nežijeme v totalitě, kde má tendence velet pár psychopatů a šílenců

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa