Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejobsazovanější princové a princezny! Kolikátá byla Šafránková?

/
  • V Moskalykově pohádce Třetí princ z roku 1982 si zahrál "třetího" princ, který se vypraví do skal zachránit své dva starší bratry. Během natáčení se mu splašil kůň a neměl dubléra, ani když lezl po skalách.
    12. července 2023 ● 17:01

    K nejoblíbenějším pohádkovým postavám kromě vodníků, čertů a čarodějů patří hlavně princové a princezny. Při sledování českých pohádek jistě nejednoho diváka nejednou napadlo, že se v rolích těchto hrdinů a hrdinek opakují pořád ty samé tváře. Je to ale pravda?

    Vybrali jsme pro vás několik herců a hereček, kteří se v hlavních rolích pohádek objevují nejčastěji. Možná vás překvapí, že tam některé slavné tváře neobjevíte… Třeba takový Petr Štěpánek (73). Přestože s Jiříkem ze Zlatovlásky mají mnozí spojené své Vánoce, on sám si zahrál prince „jenom“ párkrát – sedmkrát. A to se objevil v celkem 49 pohádkách!

    Do kapsy ho ale strčili docela jiní herci, a možná, že budete překvapeni, kteří to vlastně byli…

  • 1.

    3. místo mezi princi – Michal Dlouhý (53)

    Sympatický Michal Dlouhý se stal princem osmkrát z celkem 15 pohádek, které najdete v jeho filmografii. Poprvé si ozkoušel roli prince v pohádce Žabí princ z roku 1991, když mu bylo 23 let. Posledního prince si zahrál v roce 1999 rovnou ve dvou pohádkách, jak v pohádce Ošklivá princezna, tak ve společné pohádce se svým bratrem Vladimírem (†52) O princezně z Rimini z roku 1999. Michalovi tehdy bylo 31 let.

  • 2.

    3. místo mezi princi - Pavel Trávníček (71)

    Přestože pro mnohé diváky je Pavel Trávníček synonymem prince, je fakt, že stejně jako Michal Dlouhý, i on si nasadil korunku na hlavu pouze osmkrát. Poprvé tomu tak bylo v jedné z nejslavnějších pohádek Tři oříšky pro Popelku z roku 1973, kdy mu bylo 23 let, a pro výrazný brněnský dialekt musel být předabován. Posledního prince si zahrál o 17 let později v pohádce Jak Vojtěch pro princeznu do ohně skočil. V roce 1990 mu bylo kulatých 40 let. Dohromady účinkoval ve 21 pohádkách.

  • 3.

    2. místo mezi princi – Jan Šťastný (56)

    Princem byl Jan Šťastný devětkrát. Rovněž se stal nejmladším princem, jelikož mu bylo pouhých 17 let, když se objevil v pohádce Za humny je drak z roku 1982 (předaboval ho ale tehdy Gustav Bubník). Posledním princem byl coby třiatřicetiletý v pohádce Lolinka a kníráč v roce 1998. Jeho filmografie zatím čítá celkem dvacet pohádek. Teď už to ale budou jenom králové...

  • 4.

    1. místo mezi princi – Vladimír Dlouhý (†52)

    Herců, kteří obsadili první příčku, jelikož se do pohádkových princů převtělili hned desetkrát, je více. Například Vladimír Dlouhý. Objevil se v devatenácti pohádkách. Prvního prince si zahrál ve 24 letech v pohádce O labuti z roku 1982, toho posledního, stejně jako jeho mladší bratr, v pohádce O princezně z Rimini. Tehdy mu bylo 41 let, byl tedy princem skutečně zasloužilým. Ne však tím nejstarším! Kromě toho si jej diváci zamilovali coby Petra Majera v pohádkovém seriálu Arabela, či jako statečného Petra Máchala v komediální pohádce S čerty nejsou žerty. Ani jeden však nebyl princem.

  • 5.

    1. místo mezi princi – Lukáš Vaculík (59)

    O první příčku se s Vladimírem Dlouhým dělí Lukáš Vaculík. Prvního prince si slavný „kamarád do deště“ zahrál v pohádce O velkém nosu z roku 1983, kdy mu bylo čerstvých jedenadvacet, a toho posledního v pohádce Mořská brána z roku 1999, kdy mu bylo 37 let. Účinkoval v dobrých 22 pohádkách, z nichž ty poslední jsou třeba O zakletém králi a odvážném Martinovi, kde ztvárnil čaroděje, či Pravý rytíř.

  • 6.

    1. místo mezi princi – Miloš Nesvadba (†95)

    A teď trošku nečekané prvenství – herec, spisovatel, ilustrátor, výtvarník, dlouholetý člen činohry Národního divadla Miloš Nesvadba! Věřte tomu nebo ne, i on byl princem desetkrát. Poprvé coby sedmadvacetiletý v Pyšné princezně z roku 1952, naposledy v pohádce O ševci Matějovi z roku 1973. To mu už bylo 48 let, je tedy coby téměř padesátník nejstarším princem, jakého mohli čeští diváci vidět na svých obrazovkách.

  • 7.

    3. místo mezi princeznami – Marika Šoposká (32)

    A teď k princeznám! Na třetí příčce se umístila herečka Marika Šoposká, která naposledy zářila na televizních obrazovkách ve StarDance. Princeznou byla celkem šestkrát v šesti pohádkách, má tedy „stoprocentní skóre“. První princeznu ztvárnila v pouhých šestnácti letech v pohádce Boháč a chudák, a zatím tu poslední ve dvaadvaceti v pohádce Micimutr z roku 2011. Přestože by se dalo namítnout, že je po třicítce na princeznu již stará, je pravdou, že si stále zachovává velice mladistvý vzhled. Možná ji ještě jako princeznu někdy uvidíme...

  • 8.

    2. místo mezi princeznami – Jitka Schneiderová (48)

    Na druhé pozici je Jitka Schneiderová, která byla princeznou sedmkrát. Poprvé tomu bylo v roce 1996 v pohádce O sirotkovi z Radhoště, kdy jí bylo 23 let, tou poslední byla o pět let později v pohádce Zázračné meče z roku 2001. Dohromady jste Schneiderovou mohli vidět v patnácti pohádkách – ovšem už ne jako princeznu. Například v Kouzlech králů z roku 2008 byla zlou čarodějkou, která pořádně zatápěla hlavním hrdinům…

  • 9.

    2. místo mezi princeznami – Libuše Šafránková (†68)

    Pokud jste si mysleli, že na špici princezen bude Libuše Šafránková, tak vás musíme vyvést z omylu. Představitelka legendární Popelky byla princeznou „jenom“ sedmkrát ze sedmnácti pohádek, v nichž si zahrála. Její první princeznou byla nepříliš bystrá dívenka v pohádce O Terezce a paní Madam z roku 1976, kterou natočila, když jí bylo 23 let. Do princeznovských šatů se naposledy oblékla v roce 1982, a s touto rolí se rozloučila rovnou ve třech snímcích: v pohádkách Sůl nad zlato, Třetí princ a Vojáček a dračí princezna (pročež v těch dvou posledních se ujala hned dvojrole).

  • 10.

    1. místo mezi princeznami – Ivana Andrlová (61)

    Herečkou, která si v českých pohádkách zahrála princeznu nejčastěji, je… Ivana Andrlová! Stejně jako Libuška se objevila v 17 pohádkách, princeznu si však zahrála v devíti z nich. První role princezny se ujala v osmnácti letech v pohádce Princ a Večernice z roku 1978. Poslední princeznu si zahrála v 35 letech v pohádce Omyl děda Vševěda z roku 1995. Z té bohužel fotku na dokumentaci nemáme, snímek, v němž si titulní roli střihnul Petr Nárožný (83), je bohužel nedohledatelný. Musí vám stačit momentka z pohádky Chytrá princezna, kterou Andrlová natočila pár let předtím.

  • 11.

    Zajímavosti

    Celkově nejvíc pohádek na kontě má Hana Maciuchová (†75), objevila se v celkem 38 pohádkách. Mnohokrát ale ztvárnila královny či čarodějnice, princeznou stala jenom šestkrát. Přesto však drží i další prvenství – zahrála si princeznu v nejvyšším věku. V pohádce O brokátové růži a slavíku z perleti z roku 1982 jí bylo už dobrých 37 let.

    Nejmladší princeznou je Magdalena Reifová (58) - v pohádce O statečné princezně Janě z roku 1978 jí bylo pouhých 15 let.

  • 12.

    Galerie

    Na snímky princů a princezen ze zmiňovaných pohádek, i na současnou podobu jejich představitelů, se můžete podívat do naší vskutku pohádkové galerie.

    VIDEO: V nové štědrovečerní pohádce Jak si nevzít princeznu ztvární hlavní úlohy Anna Fialová (26) a Marek Adamczyk (34)

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak si nevzít princeznu Česká televize

    Fotogalerie
    85 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

sueng: Nějak mi tu chybí Jan Čenský.

(30. 12. 2021 18:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy