Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je jako Hitler.“ Senior hrozil Trumpovi únosem a smrtí, sebrala ho policie

11. ledna 2022
09:30

Americké úřady zadržely dvaasedmdesátiletého muže, který před a po amerických prezidentských volbách v roce 2020 vyhrožoval, že zabije Donalda Trumpa. Podezřelý Thomas Welnicki byl v pondělí předveden před soud, který jej propustil na svobodu na kauci 50.000 dolarů (více než milion Kč), uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na úřad federálního prokurátora v Brooklynu.

Welnicki „vědomě a záměrně vyhrožoval zabitím, únosem a ublížením na zdraví“ bývalému prezidentovi USA, citovala AFP ze soudních dokumentů. Welnického zadrželi agenti Tajné služby USA, která je zodpovědná za ochranu prezidentů. Soud podezřelého propustil po zaplacení kauce a uložil mu také zákaz vycházet v noci z domu, povinnost nosit náramek monitorující jeho pohyb a také se nechat vyšetřit a případně léčit své duševní zdraví, jakož i případnou závislost na alkoholu či drogách, uvedl mluvčí prokuratury.

Welnicki podle dokumentů nejméně třikrát mezi 24. zářím a 2. prosincem 2021 telefonoval, do newyorské kanceláře Tajné služby USA, aby vyjádřil své záměry a také žádal o informace o Trumpově ochraně. Tvrdil, že si opatřil střelnou zbraň.

Trumpa přirovnal k Hitlerovi

„Udělám vše, co bude v mých silách, abych se ujistil, že je mrtvý,“ varoval tento obyvatel newyorské čtvrti Brooklyn a v jednom z telefonátů, v listopadu 2021, označil Trumpa za „Hitlera“; muž byl přesvědčen, že Trump představuje hrozbu pro demokracii.

Sedmdesátník už v létě 2020, ještě před prezidentskými volbami, vyhrožoval washingtonské policii, že si „sežene zbraně a srazí“ Donalda Trumpa, pokud ten prohraje ve volbách a nepřizná porážku. Dva dny před vpádem Trumpových přívrženců do sídla Kongresu USA, 4. ledna 2021, podezřelý zanechal dvě zprávy v hlasové schránce kanceláře tajné služby na Long Islandu, další newyorské čtvrti. Vyhrožoval, že zabije Donalda Trumpa a 12 nejmenovaných členů Kongresu.

Historie USA je poznamenána smrtí čtyř prezidentů zavražděných během vykonávání nejvyšší funkce, od Abrahama Lincolna v roce 1865 po Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963, připomněla AFP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi